Президент Латвії закликав створити спецтрибунал для росії

Президент Латвії закликав створити спецтрибунал для росії

Укрінформ
Президент Латвії Егілс Левітс підтримав ідею створення спеціального трибуналу для розслідування повномасштабної війни росії проти України.

Про це повідомляє DW, передає Укрінформ.

Виступаючи у неділю, 13 листопада, на урочистій церемонії у Бундестазі з нагоди Дня народної скорботи, Левітс закликав світову спільноту розслідувати російську військову агресію проти України та дати їй юридичну  оцінку.

Як зазначається, він назвав "прогалиною в міжнародному праві" той факт, що розслідування вторгнення рф в Україну досі не належить до компетенції жодного міжнародного суду. За словами Левітса, створення спецтрибуналу з юридичної точки зору можливе, для цього потрібна лише політична воля.

Читайте також: Президент Латвії: рф відповідальна за злочин агресії та за виплату репарацій Україні

Латвійський лідер запропонував створити правові можливості, аби направити на відновлення України заморожені країнами Заходу російські активи. Це було б очевидним виявом елементарної справедливості, наголосив він.

"Без світового порядку, який базується на міжнародному праві, світ знову увійде у войовничу анархію", - додав Левітс, провівши паралелі між війною рф проти України і німецьким націонал-соціалізмом під час Другої світової війни.

Читайте також: В ООН заявили, що спецтрибунал не дозволить рф уникнути покарання за злочини агресії

У цьому контексті він позитивно оцінив "безжальне осмислення свого минулого" німецьким суспільством, завдяки чому був збудований міцний фундамент демократичних цінностей. А російське суспільство, за словами Левітса, цього не зробило.

"Ця нездатність до виконання складної роботи з оцінки минулого проклала дорогу відродженню грубої ідеології російського імперіалізму", - констатував президент Латвії.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що його країна підтримує ідею створення спецтрибуналу, адже вище російське керівництво мусить відповісти за свої злочини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-