росія вже не застосовує «м'яку силу» в Європі, лише залякування і шантаж – політолог

росія вже не застосовує «м'яку силу» в Європі, лише залякування і шантаж – політолог

Укрінформ
Поведінка росії стала настільки токсичною, що її "м’яка сила" у Європі вже не працює, і єдиними її інструментами впливу зараз є залякування і шантаж.

Про це заявив в інтерв’ю Укрінформу політолог, директор Центру демократичних принципів (Відень) Антон Шеховцов.

"Зараз це лише залякування і шантаж. Ніякої "м’якої сили" росіяни більше не використовують", - прокоментував політолог питання про те, як росія зараз просуває свій вплив у Європі та як виглядає її "м’яка сила".

Він додав, раніше росіяни намагалися говорити, що росія – "може, й проблемна країна, але ж в цілому нормальна, така ж, як інші".

"Але зараз росія зрозуміла, що це все вже не працює, оскільки її поведінка зробила її жахливо токсичною. І тому вони використовують тепер виключно палку – погрозу ядерної війни, шантаж припинення енергопоставок тощо", - заявив Шеховцов.

Читайте також: «Зернова ініціатива» показала, що світ може протидіяти шантажу рф — Зеленський

За його словами, репутація росії за кордоном наразі – "не нульова, звичайно, але вона дуже сильно втратила тих прихильників, які від неї не відмовилися після 2014 року та збитого "Боїнгу". Втрата союзників росією є очевидною, і в неї лишилися "лише два основних нейтральних союзники – Китай та Індія".

"Щодо Європи, то там немає жодної великої політичної сили, яка б відкрито підтримувала росію. Проросійську повістку в Європі можуть просувати хіба що різні антисистемні маргінальні рухи, які перебувають завжди в опозиції до всього, що роблять уряд та правлячі еліти. І також лишаються бізнес-інтереси окремих західних сил, які готові змінити своє ставлення до росії із засуджуючого до нейтрального, чи навіть позитивного, та повністю відновити всі бізнес-зв’язки", - заявив експерт.

Читайте також: Скільки коштував Україні і світу російський «зерновий» шантаж

Коментуючи проросійську позицію прем’єра Угорщини, Шеховцов вказав на те, що "історично так склалося, що у великих європейських конфліктах Угорщина ніколи не займала правильну сторону історії", і тому "зараз ми бачимо таку історичну неперервність".

При цьому він не виключив, що росія просто має компромат на Орбана: "Але якщо серйозно, мені здається, хоча можу помилятися щодо цього: на Орбана у росіян просто є компромат. І по-друге, Орбан зобов’язаний росії достатньо довгим періодом економічної стабільності та низьких цін на енергоносії для населення. Частина його політичного успіху – завдяки росії. І тому він й грає таку дивну роль: з одного боку, він розуміє, що без ЄС він нікуди, а з іншого – продовжує загравати з путіним та росією".

Читайте також: У Бундестазі хочуть заблокувати виділення коштів ЄС Угорщині

Поруч з цим, політолог не вважає великим розвиток ситуації, коли з огляду на енергетичну кризу та інфляцію у країнах ЄС до влади прийдуть популісти під гаслом скасування санкцій проти рф, і таким чином внесуть розкол у європейську єдність.

"Ризик розвитку ситуації у даному руслі є невеликим. Не думаю, що є прямий зв'язок між тиском росії та можливим приходом популістів до влади. І останній варіант також не означає автоматично якусь катастрофу чи політичну революцію. Популісти вже приходили до влади в Європі, обіцяючи також зняття санкцій з росії, однак цього ж не сталося", - заявив він.

Читайте також: Штайнмаєр: путін зруйнував усе, що ми створили за десятиліття

За словами Шеховцова, "зараз уже дуже складно піти проти існуючого на Заході консенсусу з приводу санкцій".

"Накласти вето на прийняття нових санкцій чи продовження старих – це піти проти інтересів блоку, до якого ти належиш. Люди в опозиції опонують ідеям, які уряд просуває, і це є частиною гри. Але це не означає, що з приходом до влади вони підуть проти консенсусу заради росії", - додав він.

Більш детально читайте в інтерв’ю за посиланням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-