Столтенберг: Якщо росія за допомогою грубої сили зможе досягти бажаного – це буде катастрофа

Столтенберг: Якщо росія за допомогою грубої сили зможе досягти бажаного – це буде катастрофа

Укрінформ
Україну не можна примусити погодитися на умови росії для швидкого завершення війни, оскільки поступки лише розпалюватимуть амбіції країни-агресора та провокуватимуть на вчинення нових атак.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час віртуального спілкування з учасниками Кліматичної конференції СОР27, відповідаючи на запитання, чому неможливо примусити сторони негайно припинити вогонь та підштовхнути до переговорів про умови миру, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Якщо Україна прийме російські вимоги та погодиться з тим, що росія може просуватися далі і захоплювати її території, це лише підвищить ризик того, що росія атакуватиме знову і знову», - сказав Столтенберг.

Читайте також: Війни завершуються за столом переговорів, все залежить від ситуації на полі бою – Столтенберг

Він нагадав, що війна рф проти України розпочалася не у лютому 2022 року, а 2014-го, коли росія незаконно окупувала Крим та взяла під контроль території на Сході України.

«Якщо росія зможе з використанням грубої військової сили досягти бажаного, це буде, безумовно, катастрофою для України, але це також могло б бути небезпечним для всіх нас. Тому що це означатиме, що використання грубої сили є шляхом для досягнення політичних цілей та отримання контролю над сусідніми країнами», - зазначив генеральний секретар НАТО.

За його словами, перед початком війни росія заявила про амбіції не лише щодо України, а й стосовно НАТО та союзників. Зокрема, росіяни вимагали, щоб Альянс припинив розширення та прийняття нових членів. Ще однією забаганкою кремля була вимога до НАТО вивести всі свої сили зі східної частини, що означало б поділ членів організації на «сорти». Такі вимоги є абсолютно неприйнятними, наголосив Столтенберг.

Читайте також: НАТО підтримує право України на захист - Столтенберг

За його словами, росія прагне відновити систему, де існують сфери впливу. Це означатиме, що світ стає більш небезпечним для всіх. І саме це є підставою для базових положень Хартії ООН, яка, зокрема, визнає право кожної країни на самооборону. Зараз Україна захищає себе виходячи з цього права.

«НАТО та союзники по НАТО не є частиною цього конфлікту, але ми підтримуємо Україну у її законному праві на самооборону. Всім хотілося б, щоб ця війна завершилася якнайшвидше. Але якщо Україна зупинить боротьбу, вона припинить існування як незалежна країна. Якщо росія зупиниться – настане мир. Саме росія впродовж багатьох місяців блокувала українські порти. Саме вона крала зерно, кораблі, що спричинило глобальні наслідки у контексті цін на енергетику та продовольство. Тому так, потрібно завершити війну тоді, коли президент путін буде поважати суверенітет свого сусіда – України», - підкреслив генеральний секретар НАТО.

Як повідомлялося, у єгипетському Шарм-ель-Шейху відбувається міжнародна кліматична конференція СОР27 під егідою ООН.

Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну НАТО та його країни-союзниці надають Україні політичну, економічну, гуманітарну та військову допомогу. Зокрема, під егідою США створено Конференцію з підтримки України (формат «Рамштайн»), у якій беруть участь понад 50 країн, які постачають для Збройних сил України озброєння та військове обладнання для відбиття російської агресії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-