Китай скасував відеозвернення Шарля Мішеля на відкритті великої торгової виставки у Шанхаї

Китай скасував відеозвернення Шарля Мішеля на відкритті великої торгової виставки у Шанхаї

Укрінформ
Влада КНР, відповідальна за проведення Китайської міжнародної імпортної виставки (CIIE) у Шанхаї, скасувала виступ президента Європейської ради Шарля Мішеля на церемонії відкриття.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Reuters.

"Президент Мішель був запрошений виступити на 5-му форумі Hongqiao Forum/CIIE в Шанхаї... На прохання китайської влади ми справді надали заздалегідь записане повідомлення, яке зрештою не було показано", - сказав речник президента Євроради Баренд Лейтс.

Попередньо записане відео Мішеля мало стати одним із кількох виступів світових лідерів і голів міжнародних організацій, включно з головою КНР Сі Цзіньпіном, на відкритті виставки минулої п'ятниці.

Читайте також: ЄС за певними напрямками залежить від Китаю більше, ніж від російського газу – Боррель

Дипломати в коментарі агентству сказали, що вони здивовані тим, що промову не показали.

Згідно з витягами з виступу Мішеля, наданими європейським дипломатам, він мав піддати різкій критиці "незаконну війну росії проти України" і заявити, що Європа виносить із неї "важливі уроки".

За словами Мішеля, Європа надмірно залежить від росії в поставках викопного палива, що призводить до торгового дисбалансу.

Президент Євроради також збирався закликати Китай зробити більше для того, щоб покласти край кровопролиттю в Україні.

Читайте також: Китай наголошує на неприпустимості застосування ядерної зброї у Євразії – посольство КНР

"Китай повинен зіграти свою роль у використанні свого впливу, щоб зупинити жорстоку війну росії... через ваше так зване "безлімітне" партнерство з росією", - повинен був сказати Мішель, посилаючись на пакт, про який Сі Цзіньпінь і путін оголосили в Пекіні перед початком війни в Україні.

Як зазначається, ніхто з МЗС Китаю або співорганізаторів виставки, міністерства торгівлі Китаю та уряду міста Шанхая, не відповів на прохання агентства про коментар.

Серед інших високопоставлених осіб, які виступили на церемонії після лідера Китаю, були директор-розпорядник МВФ, генеральний директор Всесвітньої торгової організації та президенти Індонезії, Шрі-Ланки та білорусі, повідомляється на офіційному сайті виставки.

Китай послідовно відмовляється критикувати агресію росії за військове вторгнення в Україну.

Як раніше повідомлялось, очікується, що Сі Цзіньпінь та Мішель візьмуть участь і зустрінуться на саміті глав держав Групи двадцяти (G20) на Балі наступного тижня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-