Україна не брала на себе нових зобов‘язань щодо «зернової угоди» - МЗС

Україна не брала на себе нових зобов‘язань щодо «зернової угоди» - МЗС

Укрінформ
Україна не брала на себе ніяких нових зобов‘язань щодо зернової угоди, москва повернулася до її виконання завдяки активній дипломатії генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша та президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана.

Про це йдеться у коментарі речника МЗС Олега Ніколенка, оприлюдненому у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Як зазначив речник МЗС, російський президент владімір путін заявив, що росія вирішила розблокувати зернову угоду після надання Україною «гарантій» про невикористання зернового коридору у військових цілях. У цьому контексті Ніколенко підкреслив, що Україна не використовувала і не планувала використовувати зерновий коридор у військових цілях і чітко дотримується положень зернової угоди.

«Ніяких нових зобов‘язань, які виходили б за межі вже існуючих в зерновій угоді, наша держава не брала. москва повернулася до зернової угоди завдяки активній дипломатії генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша та президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана. У координації з Україною вони знайшли слова, які зрозумів путін. Це була позиція сили, а не поступок», - заявив Ніколенко.

Читайте також: Із зернової «османської дипломатії» західним лідерам варто винести урок – Подоляк

Він додав, що повернення росії до виконання своїх зобов‘язань в рамках зернової ініціативи яскраво ілюструє дієву формулу: сильна позиція + рішучі дії = результат.

Речник МЗС подякував ООН та Туреччині за лідерство задля відновлення функціонування зернового коридору, який відіграє важливу роль у забезпеченні глобальної продовольчої безпеки.

Читайте також: Зеленський подякував Ердогану за активну участь у збереженні зернової угоди

Як повідомляв Укрінформ, 29 жовтня російська федерація заявила про вихід із Чорноморської зернової ініціативи, обґрунтувавши своє рішення "атакою на кораблі чф" у бухті Севастополя, в чому вона звинуватила Україну та Велику Британію. Попри демарш рф 31 жовтня 12 суден із зерном залишили українські порти. У вівторок в ООН заявили, що 2 листопада руху суден по «зерновому коридору» не буде.

Водночас президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив у середу, 2 листопада, що роботу “зернового коридору” відновлено, відвантаження зерна здійснюватиметься.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-