росія має повернутися до «зернової угоди» та припинити війну - Держдеп

росія має повернутися до «зернової угоди» та припинити війну - Держдеп

Укрінформ
Речник Держдепу США Нед Прайс повідомив, що заяви росії про вихід із Чорноморської зернової ініціативи мають негайний, шкідливий ефект на глобальну харчову безпеку.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Голос Америки.

“росія знову робить їжу зброєю у війні, яку вона сама розпочала. Найефективнішим способом забезпечення харчової безпеки було б, якби росія повернулася до угоди й припинила війну проти України”, - сказав Прайс.

Ціни на продовольство у світі знову почали зростати внаслідок невизначеності навколо чорноморської зернової угоди.

Прайс наголосив, що США закликають росію відновити участь у зерновій ініціативі.

Читайте також: Заява рф про вихід із зернової ініціативи не стала несподіванкою – Україна в Радбезі ООН

“Ми хочемо, щоб ця ініціатива відновилась. Ми закликаємо росію поважати зобов'язання, які вона на себе взяла… Не стояти на шляху постачання дуже необхідного зерна та інших продуктів харчування”, - зазначив він.

За його словами, жодна інша країна “не може замінити можливості України експортувати зерно через Чорне море”.

“Будь-які дії росії, спрямовані на перешкоджання критично важливого експорту зерна, по суті, свідчитимуть про те, що кремлю байдуже, чи люди та сім’ї в усьому світі платять більше за їжу чи голодують”, - зазначив речник Держдепу.

За його словами, спроби росії домогтися поступок в обмін на повернення до “зернової угоди” означатимуть колективне покарання, або колективне вимагання.

Читайте також: Україна продовжує виконувати «зернову угоду» згідно з домовленостями – Зеленський

Як повідомляв Укрінформ, рф звинуватила Україну і Британію в «теракті проти кораблів чорноморського флоту» й заявила про вихід із Чорноморської зернової ініціативи.

Вранці 29 жовтня на рейді тимчасово окупованого Севастополя пролунали вибухи. Україна не підтверджує свою причетність до них.

У Стамбулі 22 липня на пропозицію ООН Туреччина та генсекретар ООН підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів з портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний». Гутерреш закликав продовжити термін дії Чорноморської зернової ініціативи, що спливав 22 листопада.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-