Заява рф про вихід із зернової ініціативи не стала несподіванкою – Україна в Радбезі ООН

Заява рф про вихід із зернової ініціативи не стала несподіванкою – Україна в Радбезі ООН

Укрінформ
Україна обурена, але не здивована заявою росії щодо припинення її участі в Чорноморській зерновій ініціативі, зазначив у понеділок на засіданні Ради Безпеки постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

Про це передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

«Ця заява не стала несподіванкою, оскільки росія ніколи не відмовлялася від загострення продовольчої кризи як інструменту тиску і шантажу на світ», - сказав він.

Раніше вже лунали погрози москви відмовитися від цієї ініціативи, зауважив постпред. Вона вдається до блокування проходу суден по експортному коридору зерна ще з вересня.

За даними Міністерства інфраструктури України, станом на 30 жовтня в коридорі простоювало 218 вантажних суден, причому деякі з них чекали там більш як три тижні. Відтоді 95 суден із зерном уже покинули українські порти й зараз очікують огляду перед відбуттям до кінцевого пункту призначення, 101 судно чекає огляду перед прибуттям в українські порти, решта 22 - виходу з українських портів.

«Це абсолютно навмисна блокада з боку росії... Її намір гранично ясний - змусити Україну поступитися вимогам кремля шляхом шантажу, щоб повернути загрозу масштабного голоду в всьому світі», - додав Кислиця.

За його словами, «крокодилячі сльози путінського представника не приховують цинізму його господарів та їхньої цілковитої зневаги» до нагальних потреб мільйонів людей у різних куточках світу. Понад 2 млн тонн продовольства нині перебуває на борту суден, що заблоковані в зерновому коридорі. Через це доступ до продовольства погіршився щонайменше для 7 млн споживачів, пояснив постпред.

Він також нагадав, що при цьому росія активно краде українське зерно на окупованих територіях.

Кислиця підкреслив, що Україна залишається відданою сумлінному виконанню своїх зобов'язань у рамках Чорноморської зернової ініціативи.

Читайте також: Параноїдальна маячня: Данілов відреагував на заяви рф про «причину» виходу із «зернової угоди»

Як передавав Укрінформ, у понеділок Радбез ООН зібрався на вимогу росії для обговорення її виходу з зернової ініціативи.

рф звинуватила Україну і Британію в «теракті проти кораблів чорноморського флоту» й заявила про вихід із Чорноморської зернової ініціативи.

Вранці 29 жовтня на рейді тимчасово окупованого Севастополя пролунали вибухи. Україна не підтверджує свою причетність до них.

У Стамбулі 22 липня на пропозицію ООН Туреччина та Генсекретар ООН Антоніу Гутерреш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів з портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний». Гутерреш закликав продовжити термін дії Чорноморської зернової ініціативи, що спливає 22 листопада.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-