Заявами про «брудну бомбу» рф намагається змусити Захід до переговорів – експерт

Заявами про «брудну бомбу» рф намагається змусити Захід до переговорів – експерт

Укрінформ
Поширюваний росією новий наратив про нібито підготовку Україною «брудної бомби» має на меті показати, що москва бореться за мир, домагаючись переговорів із Заходом.

Про це заявив виконавчий директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Новий наратив росіян про українську «брудну бомбу» має внутрішню і зовнішню риторику. Якщо говорити про зовнішню риторику, то в момент, коли міністр оборони рф шойгу почав говорити про «брудну бомбу», розмовляючи зі своїми візаві з Франції, Британії, США та Туреччини, також він почав говорити про готовність росії до переговорів. На другий день це підтвердив начальник штабу зс рф герасимов у розмові зі своїми візаві. А потім це заявив лавров. Тобто, в останні дні росіяни почали дуже активно використувати слова про, те що "українці хочуть застосувати «брудну бомбу», а ми хочемо переговорів"», - сказав Денисенко.

За його словами, "бомба", у яку ніхто не повірив в цивілізованому світі, має на меті відвести тему від рф як від агресора і країни, яка може скинути ядерну бомбу, з однієї сторони. "З іншого боку, вони (рф - ред.) прямо говорять: ми хочемо переговорів", - констатував експерт.

На його думку, це лише початок спроб рф змусити Захід сісти за стіл переговорів.

«А переговори в їхньому розуміні полягають не в тому, щоб завершити бойові дії чи виходити з якихось територій,.. а як спроби піти тактикою дрібних перемог. Тобто, росіяни ідуть нібито на якісь поступки в обмін на те, що цивілізований світ перестає активно давати нам зброю або якісь інші речі. Таким прикладом найближчим часом може стати продовження чи непродовження "зернового коридору" з української Одеси», - пояснює експерт.

Щодо внутрішньої російської риторики, то, за словами Вадима Денисенка, у рф упродовж останніх восьми місяців кілька разів змінювали наративи щодо того, чому і за що вони воюють на території України.

"Для них ключовий момент зараз - зробити все, щоб росіяни почали говорити, що це наша народна війна. Протягом останніх днів вони змінили вкотре свій наратив, і це пов’язано з цією "брудною бомбою". Тепер вони повернулися до наративу "ми маємо вбивати всіх, кого хочемо, бо ми боремося за мир, за «правое дело» і традиційні цінності". Звідси і вчорашня заява російського патріарха, що росія воює з антихристом. І «брудна бомба» тут просто один із важливих елементів у цій грі", - підкреслив Денисенко.

Читайте також: росія використала для фейку про «брудну бомбу» фото сховища радіоактивних відходів АЕС Словенії

Як повідомлялося, міністр оборони рф сергій шойгу провів телефонні переговори з міністрами оборони Франції Себастьєном Лекорню, Туреччини Хулусі Акаром і Великої Британії Беном Воллесом, під час яких "висловив стурбованість у зв'язку з нібито можливим застосуванням Україною "брудної бомби".

Президент Володимир Зеленський вважає, що заяви росії про нібито використання Україною "брудної бомби" свідчать про те, що росія вже все підготувала, тому світ має максимально жорстко на це відреагувати.

Очільники зовнішньополітичних відомств США, Франції та Великої Британії виступили зі спільною заявою, засудивши брехливі спроби росії звинуватити Україну в готовності застосувати "брудну бомбу" на власній території й підтвердивши непохитну підтримку України.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба офіційно запропонував МАГАТЕ направити експертів на ядерні об’єкти України, щоб спростувати брехню рф про "брудну бомбу".

 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-