У рф ЗМІ та чиновники поширюють фейк про нібито підготовку Україною «брудної бомби»

У рф ЗМІ та чиновники поширюють фейк про нібито підготовку Україною «брудної бомби»

Укрінформ
У росії пропагандистами та представниками влади поширюється інформація про нібито підготовку Україною «брудної бомби».

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Радіо Свобода.

Зокрема, міністр оборони росії сергій шойгу провів телефонні переговори з міністрами оборони Франції Себастьяном Лекорно, Туреччини Хулусі Акаром і Великої Британії Беном Воллесом. За повідомленням міноборони рф, у всіх трьох розмовах шойгу «висловив стурбованість» у зв'язку з нібито можливим застосуванням Україною так званої «брудної бомби».

Читайте також: Глава Пентагону провів другу з початку війни телефонну розмову з шойгу

Цьому передувала публікація державним пропагандистським інформагентством ріа "новості" повідомлення (причому публікація має подвійне датування: у тексті «23 вересня», у вихідних даних - «08:00 23.10.2022», тобто 8 годин ранку 23 жовтня), в якому з посиланням на "джерела, що заслуговують на довіру, в різних країнах" стверджується, що нібито роботи над бомбою "вже знаходяться на завершальній стадії" і що нібито "здійснюються негласні контакти з представниками Великої Британії щодо можливої ​​передачі київській владі компонентів ядерної зброї".

У повідомленні міноборони рф про розмову шойгу з Лекорно сказано, що обговорювалася ситуація в Україні, яка "має стійку тенденцію до подальшої, неконтрольованої ескалації". Французький міністр, як випливає з інформації військового відомства Франції, зазначив, що Париж виступає за мирне врегулювання конфлікту і що Франція не буде залучена до будь-якої ескалації в Україні, зокрема з використанням ядерної зброї. Лекорно підтвердив, що шойгу говорив з ним про «брудну бомбу».

Читайте також: Кулеба закликав весь світ заборонити телеканал RT через підбурювання до геноциду

Акар і Воллес поки що розмови з шойгу не коментували.

Звинувачення з боку рф звучать на тлі повідомлень про те, що російські війська можуть залишити правобережну частину Херсонської області.

Читайте також: На Каховській ГЕС росіяни продовжують маніпуляції, щоб звинуватити ЗСУ - Гуменюк

"Брудна бомба" - вибуховий пристрій, що складається з контейнера з радіоактивним ізотопом та заряду вибухової речовини. Під час підриву заряду контейнер з ізотопами руйнується і радіоактивна речовина розпорошується ударною хвилею на великій площі. Вражаючі ефекти схожі на ефекти вибуху ядерного заряду малої потужності, хоча технічно "брудна бомба" не є ядерним боєприпасом. Прецедентів використання такої зброї наразі немає. Можливість застосування "брудної бомби" як провокації для звинувачення противника у використанні ядерної зброї є сумнівною - незважаючи на подібність, між цими двома видами зброї достатньо відмінностей, щоб фахівці могли встановити, який саме боєзаряд був підірваний.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-