Спікерка парламенту Латвії закликала колег створювати групи підтримки Кримської платформи

Спікерка парламенту Латвії закликала колег створювати групи підтримки Кримської платформи

Укрінформ
Голова Саейми Латвії Інара Мурнієце закликала національні парламенти створювати групи підтримки Кримської платформи та рішуче приймати заяви, декларації, рішення на підтримку України.

Про це вона сказала на першому парламентському саміті міжнародної Кримської платформи, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема Мурнієце поділилася з колегами трьома думками, закликами. По-перше, вона згадала, що в травні минулого року в латвійському парламенті - Саеймі - була створена група підтримки Кримської платформи, складена з членів парламентського комітету з міжнародних справ. «Колеги, я ґречно прошу всіх вас подумати про можливість заснувати такі ж групи підтримки у ваших парламентах», - сказала Мурнієце.

По-друге, вона закликала національні парламенти приймати заяви, декларації, рішення на підтримку України. «Це чіткий сигнал нашим суспільствам, нашим виборцям, що є добром, що є злом. І це - чіткий сигнал для міжнародних організацій. Також наша політична діяльність повинна пояснювати і демонструвати всім і кожному, хто зазнав вплив російської пропаганди, що мета українців – звільнити окуповані території і встановити мир», - підкреслила спікерка парламенту Латвії.

Читайте також: Лише перемога України та звільнення Криму зупинять подальші злочини москви — Чубаров

При цьому вона нагадала про своє переконання, що лише повна перемога України та повна поразка росії гарантуватимуть тривалий мир в Європі.

По-третє, Мурнієце вказала на больові точки в тому, яке місце займає сьогодні рф у світовому порядку. На її переконання, «це ганьба, що Росія, яка порушує статут ООН, все ще є постійним членом Ради безпеки ООН, маючи право вето».

Спікерка також сказала про важливість створення механізму замороження активів рф і направлення їх на відбудову України, а також механізму притягнення росії до Міжнародного трибуналу за злочини та звірства, вчинені в Україні, в тому числі в Криму, починаючи з 2014 року. Такий спеціальний трибунал має бути створений під егідою глобальних або регіональних організацій на основі міжнародних угод.

Читайте також: Повернення українського прапора в Крим означатиме прихід на півострів ЄС – Зеленський

За словами Мурнієце, сучасний кремлівський режим, як і радянський, який колись окупував країни Балтії, характеризується брутальністю та жадібністю, нехтуванням всіх норм, «паралелі між сталінським та путінським режимами є очевидними».

Голова латвійської Саейми також нагадала, що підтримка Латвії Україні вже склала приблизно 1% від ВВП цієї балтійської країни.

Як повідомляв Укрінформ, 24 – 25 жовтня у хорватському Загребі проходить перший парламентський саміт міжнародної Кримської платформи. До участі в заході запрошені делегації з понад 50 країн та інституцій, загалом очікується близько 400 політиків з усього світу. Україна також запросила представників країн, які не є членами платформи, зокрема з Південної Америки, Африки та Азії.

Фото: Саейми Латвії

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-