Для створення спецтрибуналу розглядається багатосторонній договір – ОП

Для створення спецтрибуналу розглядається багатосторонній договір – ОП

Укрінформ
Існує кілька механізмів створення спеціального міжнародного трибуналу для притягнення росії до відповідальності за злочини в Україні. Зараз робочим варіантом є багатосторонній договір з країнами.

Про це розповів заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов в інтерв'ю виданню "Бабель", повідомляє Укрінформ.

"Механізмів кілька. Перший ― створити трибунал рішенням Ради безпеки ООН, але, давайте відверто, це рішення заблокує росія. Другий ― розраховувати на Міжнародний кримінальний суд, але він не може розслідувати злочин агресії. Третій ― міжнародний договір. Питання ― із ким його укладати та як? Наприклад, ми говоримо про Європу, де є базовий принцип одностайності прийняття рішень. Попри всі ті рішення на підтримку спецтрибуналу, які я перелічив раніше, є кілька країн, які затягнуть нас у дуже довгу дискусію. У ній ми будемо роками обговорювати моделі, як воно має працювати. Тому зараз наша робоча версія ― відкрити цей договір для підписання країнами", - зазначив він.

Читайте також: Трибунал для росії - парламент звернувся до ООН, ЄС та Ради Європи

За його словами, багатьом країнам-союзникам України вже направлено драфти робочих документів ― міжнародного договору, статуту трибуналу, щоб вони вивчили їх і відреагували.

Заступник керівника ОП зауважив, що зараз така зворотна реакція вже надходить.

"Ми зацікавлені в міжконтинентальній підтримці, тому ведемо переговори з Австралією, Канадою, США", - пояснив Смирнов.

Він проінформував, що під договором мають стояти підписи конкретних держав, документ буде чинним і водночас відкритим для підписання та ратифікації на майбутнє.

Читайте також: Спецтрибунал щодо злочину агресії проти України має доповнити діяльність МКС - Зеленський

"Певна кількість країн долучиться до нього пізніше, через пів року або рік після того, як створять трибунал. Відверто кажучи, це тривалий процес", - зауважив Смирнов, додавши, що у планах - до кінця цього року підготувати всі робочі документи, які стосуються започаткування трибуналу та механізмів його роботи.

Як повідомлялося, 22 вересня Президент Володимир Зеленський утворив робочу групу на чолі з керівником свого Офісу Андрієм Єрмаком, яка займатиметься опрацюванням питання створення Спеціального міжнародного трибуналу щодо притягнення до відповідальності винних в агресії проти України.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-