У парламенті Чехії обговорили воєнні злочини рф в Україні

У парламенті Чехії обговорили воєнні злочини рф в Україні

Укрінформ
Палата депутатів Чеської Республіки провела в четвер громадські слухання на тему: «Свідчення з місця: воєнні злочини й порушення прав людини на захоплених територіях України» та підтримала створення міжнародного кримінального трибуналу.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті нижньої палати чеського парламенту.

Спікер Палати депутатів парламенту ЧР Маркета Пекарова Адамова виступила за створення спеціального міжнародного кримінального трибуналу для розслідування злочинів російської агресії в Україні.

«Документування та інформація про воєнні злочини є важливою, тому що рано чи пізно винні мають бути покарані. І в цьому контексті я хочу підтримати та закликати до створення спеціального Міжнародного кримінального трибуналу для злочинів агресії в Україні», - сказала президент парламенту.

У своїй промові спікер нижньої палати заявила, що подальші атаки на мирних жителів посилюються, бомбардується не тільки інфраструктура, а й школи та дитячі садки. За її словами, все це люди бачать у новинах, але дехто трохи розслаблюється, бо починає звикати до війни. «Я вважаю однією з найбільших небезпек те, що ми починаємо звикати до цих речей і маємо відчуття, що це відбувається десь далеко і нас не стосується», — додала Маркета Пекарова Адамова.

На громадських слуханнях також виступили українські правозахисники. За словами юристки «Регіонального центру прав людини» Дарини Підгорної, створення Міжнародного кримінального трибуналу є важливим питанням для України, адже росія вчиняє злочин геноциду українського народу упродовж восьми останніх років. Підгорна говорила, наприклад, про депортацію до рф українського населення, зокрема дітей, яка, за її словами, має ознаки геноциду. «У нас немає даних про те, де діти», — сказала правозахисниця. Вона зазначила, що визнання геноцидного характеру російських злочинів і проголошення росії державою-терористом становить не менш важливий аспект світової підтримки України, ніж військова чи гуманітарна допомога.

Марія Суляліна, експертка ЦГП «Альменда», зосередила свою доповідь на освіті українських дітей на захоплених територіях. За її словами, росія використовує освіту, щоб мілітаризувати українських дітей і залучити їх до російської пропаганди. Це спроба знищення української ідентичності. «Російські освітні програми на окупованих територіях – це також частина геноцидної політики рф щодо України. Особливо велику загрозу становить перевиховання депортованих до росії українських дітей та їх незаконне усиновлення російськими сім’ями», - сказала вона.

Читайте також: Воєнні злочини росії в Україні: Звіт для Генасамблеї ООН, який стане доказом у судах

Юлія Спориш з ГО «Дівчата» розповіла про російські сексуальні злочини, які також є частиною злочину геноциду українського народу. За словами Спориш, сексуальні злочини російської армії носять системний характер і націлені на фізичне знищення українського народу як через прямі вбивства, так і через фізичне і психологічне унеможливлення продовження роду. На сьогодні в Україні відкрито 40 кримінальних справ за вчинення російською армією злочинів, пов’язаних із сексуальним насильством, однак задокументованих подібних злочинів є понад 500. Юлія Спориш звернулася до міжнародної спільноти з проханням започаткувати програми психологічної реабілітації для постраждалих від російських сексуальних злочинів.

Публічні слухання відбулися 20 жовтня під патронатом голови Палати депутатів Чехії Маркети Пекарової Адамової в співпраці з чеською неприбутковою організацією NESEHNUTÍ та з ініціативи посольства України в ЧР.

Фото: Парламент Чехії

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-