Костін: У Спільній слідчій групі з розслідування тяжких міжнародних злочинів - уже сім країн

Костін: У Спільній слідчій групі з розслідування тяжких міжнародних злочинів - уже сім країн

Укрінформ
Уже сім країн входять до Спільної слідчої групи з розслідування тяжких міжнародних злочинів в Україні (JIT), і таке розширення взаємодії дає впевненість в тому, що наша країна виграє битву на фронті боротьби за справедливість.

Про це генеральний прокурор України Андрій Костін сказав в коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі.

“Ми розширили кількість країн, які входять до складу Спільної слідчої групи. В перші тижні війни така ініціатива об’єднала прокуратури України, Литви та Польщі. Загалом сім країн входять в спільну слідчу групу, зараз офіційно приєдналася Румунія, і це є дуже важливим. Коли ми бачимо розширення підтримки наших зусиль, це дає нам упевненість, що ми свою битву на фронті боротьби за справедливість виграємо”, - сказав він.

Костін зазначив, що масовані ракетні обстріли України вранці 10 жовтня російськими військами, які були спрямовані проти цивільного населення та інфраструктури, мають усі ознаки тероризму. За його словами, дуже важливо опрацювати всі докази та простежити весь ланцюжок причетних до цих трагічних подій.

Читайте також: Генпрокурор обговорив з Маасікасом співпрацю у розслідуванні воєнних злочинів рф

Як повідомляв Укрінформ, Румунія стала сьомим членом Спільної слідчої групи з розслідування тяжких міжнародних злочинів в Україні (JIT). Угоду про приєднання до JIT підписали Андрій Костін, генпрокурор Румунії Габріела Скутеа та члени групи під час координаційного засідання Євроюсту в Гаазі.

Костін поінформував, що експертні групи з Литви, Польщі та Словаччини активно працюють в Україні в рамках JIT на деокупованих територіях. Задіяні мобільні слідчо-оперативні групи. Французька слідчо-криміналістична група працює на Харківщині. Триває активна співпраця з командою прокурора МКС, допомогу надає низка державних і неурядових організацій.

Читайте також: Генпрокурор: На даний момент маємо близько 37 тисяч зареєстрованих воєнних злочинів

Спільну слідчу групу утворили Польща, Литва та Україна 25 березня, згодом до неї приєдналися Естонія, Латвія і Словаччина. Також учасниками групи є Євроюст та вперше у своїй історії - Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду.

Метою JIT є сприяння розслідуванню та судовому переслідуванню винних у скоєнні найтяжчих міжнародних злочинів. Серед іншого, країни-учасниці ведуть роботу з українськими громадянами - потерпілими та свідками, - які перебувають на їхній території.

Фото: ОГП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-