Генпрокурор: На даний момент маємо близько 37 тисяч зареєстрованих воєнних злочинів

Генпрокурор: На даний момент маємо близько 37 тисяч зареєстрованих воєнних злочинів

Укрінформ
Генеральний прокурор України Андрій Костін заявив, що вже встановлено понад 600 підозрюваних у злочині агресії, а також зареєстровано близько 37 000 випадків воєнних злочинів рф.

Про це він сказав на Варшавському безпековому форумі, передає Укрінформ.

“Ми вже встановили понад 600 підозрюваних у злочині агресії. На даний момент ми маємо близько 37 000 зареєстрованих випадків воєнних злочинів, кількість загиблих серед цивільного населення становить 7500, у тому числі 418 дітей”, - сказав Костін.

Він зазначив, що його офіс розслідує три види міжнародних злочинів: злочин агресії, воєнні злочини та злочин геноциду.

Читайте також: Буча, Ізюм, Маріуполь, Харків можуть дати назву майбутньому спецтрибуналу – генпрокурор

За словами Генпрокурора проблеми, з якими стикаються правоохоронці під час розслідувань, полягають у відсутності доступу на тимчасово окуповані території, а також делікатному характері злочинів. Зокрема, йдеться про зґвалтування та інше сексуальне насильство.

За його словами, ця агресія є черговою спробою режиму путіна знищити основи міжнародного права.

Костін наголосив, що для українців дуже важливим є створення спеціального трибуналу. Він пояснив, що це потрібно для розслідування злочину агресії росії проти України. На відміну від воєнних злочинів, злочинів проти людяності або геноциду, займатися розслідуванням і переслідуванням злочину агресії Міжнародний кримінальний суд (МКС) не може. Тож потрібен спеціальний трибунал.

“Конкуренції між МКС і спеціальним трибуналом немає. Українцям важливо відчувати, знати і бути впевненими, що путін відповість за скоєне”, - наголосив він.

Читайте також: Підозру за воєнні злочини в Україні вже оголосили 176 росіянам

А також зазначив, що українці вже озвучували назву цьому трибуналу. Зокрема, “Харківський трибунал”. Також Ірпінь, Маріуполь... будь-яке з цих міст може дати назву майбутньому спецтрибуналу.

Як повідомляв Укрінформ, генеральний прокурор України Андрій Костін під час свого виступу на паризькому форумі «Ніч права» закликав міжнародну спільноту долучитися до боротьби з росією на юридичному фронті, наголосивши, що «настав час верховенству права покласти край безкарності».

У ході дискусії учасники форуму обговорили дієві механізми притягнення до відповідальності за вчинені в Україні злочини, а також шляхи подальшої співпраці на всіх рівнях з метою забезпечення міжнародного правосуддя й відновлення справедливості.

22 вересня Президент Володимир Зеленський утворив робочу групу, яка займатиметься опрацюванням питання створення спеціального міжнародного трибуналу щодо притягнення до відповідальності винних в агресії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-