За потреби НАТО може провести ще один саміт – Столтенберг

За потреби НАТО може провести ще один саміт – Столтенберг

Укрінформ
З урахуванням поточної безпекової ситуації країни-союзниці по НАТО, які цього року вже провели три зустрічі на вищому рівні, можуть скликати ще один саміт.

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції напередодні зустрічі міністрів оборони Альянсу заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми постійно проводимо консультації серед союзників, і вже провели три саміти НАТО цього року. Ми скличемо саміт, коли він буде необхідним. Ми постійно оцінюємо необхідність такого нового саміту, щоб переконатися, що маємо консультації та вірні послання від НАТО на всіх рівнях. Цього тижня ми маємо зустрічі НАТО міністерського рівня, що дозволить надіслати дуже чітке послання. Після цього ми будемо приймати рішення, чи проводити потенційний саміт, якщо вважатимемо, що для нього прийшов вірний час», - сказав Столтенберг, відповідаючи на запитання журналістів.

Він нагадав, що під час попереднього, Мадридського саміту у червні поточного року лідери НАТО вирішили провести фундаментальні зрушення у системі оборони та стримування Альянсу у відповідь на нову безпекову реальність.

«Ми подвоїли кількість бойових груп НАТО на сході Альянсу, вони можуть бути швидко поповнені до розміру бригад. Ми також збільшили кількість наших сил високої готовності. На цьому засіданні ми приймемо рішення щодо збільшення наших запасів боєприпасів та обладнання, та скористаємося процесом планування НАТО, щоб надати чіткий план збільшення виробництва для промисловості», - сказав Генеральний секретар НАТО.

Читайте також: НАТО розгляне пропозиції надати Україні більше ППО – Столтенберг

Він підкреслив, що особливу увагу військові керівники НАТО приділятимуть захисту критичної інфраструктури в країнах Альянсу.

«Після саботажу на трубопроводах «Північного потоку» ми надалі підвищуємо пильність у всіх просторах. Ми подвоїли нашу присутність у Балтійському та Північному морях, до більше 30 кораблів, які підтримуються літаками морського патрулювання та підводними спроможностями. Вдосконалюються засоби розвідки та обміну розвідувальною інформацією. Тож будь-які навмисні атаки проти критичної інфраструктури союзників зустрінуть рішучу та об’єднану відповідь», - наголосив Столтенберг.

Як повідомлялося, під час саміту НАТО, який відбувся 29-30 червня 2022 року у Мадриді, лідери Альянсу погодилися наступного року провести зустріч на вищому рівні у Вільнюсі.

12-13 жовтня у Брюсселі відбудеться засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів оборони, а також зустріч Контактної групи по Україні під егідою США.

Читайте також: НАТО не бачить підготовки рф до ядерного удару, але проведе навчання зі стримування - Столтенберг

Урядовці НАТО оцінять сучасний стан спроможностей Альянсу з оборони та стримування, зважать на заходи із захисту критичної інфраструктури з урахуванням саботажу на трубопроводах «Північного потоку» та розглянуть шляхи продовження та посилення військової допомоги для України у реалізації її права на самооборону проти російської агресії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-