Франція продовжуватиме санкції проти росії та підтримку України — прем’єр

Франція продовжуватиме санкції проти росії та підтримку України — прем’єр

Укрінформ
Прем’єр-міністр Франції Елізабет Борн заявляє, що Франція продовжуватиме санкції стосовно росії, яка вчинила воєнну агресію проти України та оголосила про анексію частини українських територій.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це Борн заявила сьогодні у Національній асамблеї, нижній палаті французького парламенту, під час своєї промови на тему війни в Україні та її наслідків для Франції.

Вона наголосила, що санкції триватимуть до тих пір, поки росія буде продовжувати війну. “Відмовитися від санкцій - це відмовитися від України”, - сказала Борн, підкресливши, що основною метою санкцій залишається зробити вартість війни нестерпною для росії.

Серед них, глава уряду назвала банківські, комерційні, інформаційні та політичні санкції, запроваджені Євросоюзом та підкреслила, що російська економіка вже суттєво скоротилася, зокрема, падіння ВВП становить в цьому році 6%.

Читайте також: Франція допомагатиме Україні відновити територіальну цілісність та працюватиме над новими санкціями

Віддаючи данину мужності українському народу, Борн зазначила, що сім місяців українці протистоять російській агресії, але ніколи не здавалися і не схиляли голови. “Їхня мужність є взірцевою”, - наголосила вона.

Глава уряду підкреслила, що Франція не визнає результати організованих москвою так званих “референдумів” і анексії окупованих українських територій, зазначивши, що росія "окопується в цинізмі, загрозах і шантажі".

Також вона згадала про шокуючі злочини у Бучі та масові поховання в Ізюмі, наголосивши: “Ми сповнені рішучості, що злочини, скоєні росією, будуть задокументовані, засуджені та покарані”.

Глава уряду також вказала на надзвичайну стурбованість ситуацією через російську військову окупацію Запорізької АЕС, яка несе великі ризики, і підкреслила важливість місії МАГАТЕ.

Читайте також: Франція готує поставку в Україну нових гармат «Цезар» - ЗМІ

Стосовно енергетичної кризи, як наслідок війни в Україні, Борн зазначила: “Ця війна вказує нам на необхідність швидко забезпечити енергетичний суверенітет і вийти з нашої залежності”.

За її словами, французький уряд підготувався до наступної зими, вживши усі заходи, щоб обмежити вплив війни на країну в контексті енергетичного питання.

“Ми готові забезпечити цю зиму. Ми максимально збільшили запаси газу як на національному рівні, так і в Європі. Ми збільшили імпортні потужності наших терміналів і диверсифікували постачання”, - сказала Борн.

Крім того, глава уряду заявила, що Франція підтримуватиме Україну у її відбудові. “Сьогодні потреби країни у відбудові оцінюються майже в 350 мільярдів євро. Це колосальний колективний виклик, і Франція візьме свою участь”, – сказала Борн.

“Я оголошую, що ми організуємо найближчими місяцями в Парижі економічну конференцію з українською владою, щоб мобілізувати французькі компанії”, - додала вона.

Читайте також: Франція ніколи не визнає незаконної анексії українських територій

Глава уряду наголосила на неухильній підтримці України Францією, нагадавши, що з початку війни, разом із союзниками та іншими європейськими країнами, Франція збільшує поставки зброї та обладнання в Україну. “Ми повинні дати Україні засоби для самооборони”, - сказала вона.

Борн підкреслила, що “росія вважала НАТО слабким і розділеним, але знову об’єднала його”. Вона також згадала слова президента Франції Еммануеля Макрона про те, що ця війна - спільна відповідальність, адже атаковано члена європейської сім'ї.

“Ця війна - це не просто конфлікт між двома країнами. Ця війна - боротьба за наші цінності. путін сам це визнав минулої п'ятниці: він атакує нашу демократичну модель”, - зазначила прем’єр. За її словами, для Франції і Європи “ця війна — урок солідарності”.

“Війна в Україні триватиме, але ми готові. Спротив українського народу зобов’язує нас. Ми будемо там. Ми з цим впораємося”, – підсумувала глава французького уряду.

Читайте також: Франція надасть Україні понад тонну гумдопомоги та оплатить доставку пшениці в Африку

Як повідомляв Укрінформ, президент Франції Еммануель Макрон під час телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським заявив, що Франція допомагатиме Україні відновити територіальну цілісність та працюватиме з партнерами над новими санкціями проти агресора.

Фото: Alfonso Jimenez/Shutterstock/SIPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-