Єврокомісія представила новий пакет санкцій проти рф

Єврокомісія представила новий пакет санкцій проти рф

Відео
Укрінформ
Європейська комісія представила восьмий пакет санкцій щодо російської федерації у відповідь на дії кремля, спрямовані на ескалацію агресії проти України.

Про це повідомила у Твіттері президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, передає Укрінформ.

"Ми рішуче налаштовані примусити кремль заплатити ціну за подальшу ескалацію. Сьогодні ми пропонуємо новий пакет болючих санкцій проти росії", - йдеться у дописі.

Пропозиції Єврокомісії фон дер Ляєн та високий представник ЄС Жозеп Боррель презентували під час відеозвернення.

«Минулого тижня росія вивела ескалацію вторгнення в Україну на новий рівень. Фейкові "референдуми", організовані на окупованих росією територіях, є протиправною спробою захопити землю та силою змінити міжнародні кордони. Мобілізація та погрози путіна використати ядерну зброю є подальшими кроками на шляху ескалації. Ми не приймаємо фейкові "референдуми", як і будь-яку анексію в Україні. Ми рішуче налаштовані примусити кремль заплатити за цю ескалацію. Тож сьогодні ми разом пропонуємо новий пакет болючих санкцій проти росії», - заявила президент Єврокомісії.

Зокрема, передбачається розширення переліку осіб та установ, на яких поширюються обмежувальні заходи, та застосування нових економічних санкцій і торговельних обмежень. Серед цих заходів, зокрема, розширення переліку російських товарів, імпорт яких до ЄС забороняється. За словами президента Єврокомісії, це призведе до зменшення прибутків росії від торгівлі ними на 7 мільярдів євро.

«Ми також пропонуємо розширити перелік товарів, які не можуть експортуватися в росію. Метою такого кроку є позбавити військово-промисловий комплекс кремля ключових технологій. Зокрема, це включає авіаційні елементи, електронні компоненти та специфічні хімічні речовини. Нові експортні обмеження послаблять економічну базу росії та її здатність до модернізації», - сказала Урсула фон дер Ляєн.

За її словами, буде запропоновано додаткову заборону на надання європейських послуг для росії, а також заборонити громадянам ЄС обіймати посади у російських підприємствах державної власності, оскільки, "росія не має отримувати переваги, користуючись європейськими знаннями та досвідом".

Ще одна складова санкцій стосується обмежень щодо експорту російської нафти, прибутки від торгівлі якою росія використовує для фінансування війни проти України. ЄС уже погодив заборону на поставки російської нафти до країн ЄС морським транспортом з 5 грудня. Крім того, Єврокомісія пропонує запровадити обмеження ціни на торгівлю російською нафтою з третіми країнами.

«Ми знаємо, що певні країни, які розвиваються, все ще потребують російських поставок нафти за низькими цінами. G7 принципово погодилася щодо граничної ціни на російську нафту для третіх країн. Цей ціновий поріг для нафти скоротить російський прибуток з одного боку, а з іншого - дасть змогу зберегти стабільність на глобальному енергетичному рику. Тож сьогодні ми цим пакетом закладаємо правову основу для такого граничного рівня ціни», - заявила очільниця Єврокомісії.

Вона наголосила, що новий пакет санкцій стосуватиметься також покарання за спроби оминути санкції, які ЄС запроваджує проти країни-агресора.

«Ми додаємо нову категорію, яка дозволяє поширювати санкції на осіб, якщо вони оминають наші санкції. Наприклад, якщо вони купують товари у Європейському Союзі та постачають їх у росію через треті країни. Я впевнена, що це матиме великий стримувальний ефект», - сказала фон дер Ляєн.

Читайте також: Трюдо анонсував санкції проти рф за проведення псевдореферендумів

Вона підкреслила, що європейські санкції впливають на дієздатність путінського режиму, значно ускладнюють для кремля продовження війни проти України. Тож Європейський Союз і далі рухатиметься у цьому напрямку.

Як повідомляв Укрінформ, від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну ЄС та його країни-члени надають Україні політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу.

ЄС застосував проти росії низку пакетів економічних та індивідуальних санкцій, які мають на меті зменшити спроможність кремля щодо фінансування «машини війни».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-