Зеленський подякував Ердогану за позицію щодо невизнання псевдореферендумів

Зеленський подякував Ердогану за позицію щодо невизнання псевдореферендумів

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський під час телефонної розмови подякував Президентові Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану за принципову позицію щодо невизнання проведених росією псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях.

Про це повідомляє пресслужба глави Української держави, передає Укрінформ.

Як зазначається, Зеленський подякував турецькій стороні за незмінну підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, підтверджену, зокрема, у виступі Президента Туреччини на відкритті 77-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку.

Він також високо оцінив особисту роль Ердогана в організації нещодавнього обміну військовополонених та наданні прихистку українським командирам. Зі свого боку турецький лідер запевнив, що для визволених з полону будуть створені всі необхідні умови, так само як і для родичів, які їх відвідуватимуть.

Читайте також: Трюдо анонсував санкції проти рф за проведення псевдореферендумів

Під час розмови Президент України подякував офіційній Анкарі за принципову позицію щодо невизнання псевдореферендумів.

«Мета незаконних псевдореферендумів, які росія провела на окупованих територіях України, – анексія нових українських земель. Світова спільнота має дати максимально жорстку відповідь на дії росії», – наголосив він.

В ОП поінформували, що під час розмови було відзначено ключову роль Туреччини в організації роботи зернової ініціативи та налагодженні експорту української агропродукції Чорним морем. Було констатовано, що з часу її започаткування з українських портів вийшли 235 суден із 5,4 млн тонн агропродукції, призначеної для країн Азії, Європи та Африки.

Сторони висловили сподівання на подальше безперешкодне функціонування зернової ініціативи для запобігання глобальній продовольчій кризі.

Лідери держав також обговорили ситуацію на ЗАЕС. Зазначається, що Ердоган висловив готовність сприяти міжнародним зусиллям із запобігання ядерній загрозі.

Президенти України та Туреччини обговорили двосторонні контакти на найближчу перспективу.

Читайте також: Євросоюз засуджує проведення росією псевдореферендумів на території України

Як повідомлялося, російські загарбники оголосили результати псевдореферендумів, які проводилися ними протягом 23 – 27 вересня на тимчасово окупованих територіях України. Згідно з ними, "підтримка" входження до складу росії нібито становила понад 97% голосів.

Міжнародна спільнота законність такого інсценованого "волевиявлення" не визнала.

21 вересня в результаті обміну повернулися з російського полону понад 200 українських захисників. П'ятеро визволених командирів полку «Азов» перебуватимуть до кінця повномасштабної війни у Туреччині під особистими гарантіями безпеки Президента Ердогана.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-