Євросоюз в ОБСЄ: росія має припинити воєнні дії та вивести солдатів з усієї території України

Євросоюз в ОБСЄ: росія має припинити воєнні дії та вивести солдатів з усієї території України

Укрінформ
росія зобов’язана поважати суверенітет та територіальну цілісність України і має негайно припинити воєнні дії та вивести свої війська з усієї території країни, включаючи тимчасово окупований Крим.

Про це заявив представник делегації Європейського Союзу на двотижневій конференції ОБСЄ щодо реалізації заходів із дотримання прав людини, яку організовує Бюро демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) у Варшаві, передає кореспондент Укрінформу.

«росія зобов’язана поважати суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах, повинна негайно та безумовно припинити воєнні дії та вивести свої війська та озброєння з території України, у т.ч. з незаконно анексованого Криму», - йдеться в заяві ЄС.

Представник делегації ЄС наголосив на тому, що дії рф щодо України суперечать нормам міжнародного права, зокрема стосовно визнання та поваги державних кордонів, політики держав, які не підлягають перегляду чи зміні.

У заяві ЄС вказується на проведення кремлем дезінформаційних кампаній з метою заперечення своїх жорстоких атак проти цивільного населення на території України.

«Всі воєнні злочини, злочини проти людства, які здійснюються на території України, мусять бути припинені, а винні мають бути покарані. Ми глибоко шоковані повідомленнями про масові поховання, виявлені в Ізюмі», - сказано у заяві ЄС та нагадується про задокументовані раніше злочини, які є порушенням міжнародного гуманітарного права та прав людини.

Водночас у заяві наголошується, що білорусь має припинити допомогу росії, дотримуючись таким чином міжнародних зобов’язань.

Читайте також: ОБСЄ: псевдореферендуми на тимчасово захоплених територіях України є нелегальними

Заяву ЄС також підтримали Албанія, Андорра, Грузія, Ісландія, Північна Македонія, Україна, Чорногорія, Ліхтенштейн, Сан-Марино.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-