Радбез ООН на запит України обговорить псевдореферендуми на захоплених територіях

Радбез ООН на запит України обговорить псевдореферендуми на захоплених територіях

Укрінформ
Рада Безпеки ООН у вівторок обговорить проведення росією псевдореферендумів на тимчасово захоплених територіях України.

Про це Укрінформу повідомили у секретаріаті Радбезу.

Лист із запитом на проведення такого засідання надіслав постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на ім’я Ніколя де Рів’єра – постпреда Франції, яка головує в РБ у вересні. Кислиця також звернувся до генерального секретаря ООН із проханням поінформувати про ситуацію на тимчасово захоплених територіях у зв’язку з псевдореферендумами.

Він так аргументував необхідність зустрічі Радбезу: «у зв’язку з підготовкою російською федерацією до подальшого порушення суверенітету й територіальної цілісності України шляхом організації псевдореферендумів на тимчасово захоплених територіях України, що є також грубим порушенням статуту ООН та основних норм і принципів міжнародного права».

Читайте також: Туреччина виступає за скасування права вето у Радбезі ООН

Очікується, що засідання розпочнеться 27 вересня о 15:00 (о 22:00 за київським часом).

Як повідомлялося, 20 вересня ватажки «л/днр» та колаборанти на захоплених росією територіях Херсонської та Запорізької областей оголосили «референдуми про приєднання до росії» та призначили їх на 23-27 вересня.

Лідери західних країн вже заявили, що будь-які російські псевдореферендуми в Україні будуть нелегітимними.

Водночас президент рф путін 21 вересня сказав, що росія визнає результати «референдумів».

Читайте також: Президент Кіпру назвав причини слабкості ООН

Тим часом результати соціологічного дослідження, проведеного у серпні 2022 року компанією Active Group, свідчать, що на тимчасово захоплених територіях України переважна більшість респондентів впевнені, що їхня область має бути невід'ємною частиною України, а їх добробут і безпека значно погіршилися з моменту захоплення.

Зокрема, майже 73% респондентів вважають абсолютно необґрунтованими територіальні претензії рф на їх область. Також 82% опитаних на тимчасово захоплених територіях України відповіли, що не підуть на референдум, якщо російська федерація проводитиме його у їхньому місті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-