Посол України в Австрії обурений репортажем місцевого мовника про масові вбивства в Ізюмі

Посол України в Австрії обурений репортажем місцевого мовника про масові вбивства в Ізюмі

Укрінформ
Посол України в Австрії Василь Химинець висловив обурення з приводу репортажу про Ізюм кореспондента австрійського телерадіомовника ORF в Україні Крістана Вершютца, який спробував применшити воєнні злочини рф.

Як передає Укрінформ, про це український посол написав на своїй сторінці у Twitter.

«Дратує і хвилює: репортаж про Ізюм на ZIB2 (щоденна новинна програма ZIB2 на суспільному телерадіомовнику ORF – ред.): Світ приголомшений тяжкими злочинами російської армії, які були виявлені в Ізюмі. І лише ORF сумнівається. Сотні мирних жителів, у тому числі цілі родини: вбиті та скалічені», - написав Химиець.

Свій допис посол супроводив жахливою картинкою з місця масових поховань в Ізюмі, на якій зображена рука ексгумованого із синьо-жовтим браслетом.

«Багатьох перед цим катували, деяких було кинуто у братські могили зі зв'язаними за спиною руками. Виявлено багато російських катівень … Факти, які шокують світ, але применшуються кореспондентом ORF. У чому причина такої релятивізаційної журналістики? Яка мета? Це як насміхання над жертвами. Образа всіх загиблих. Ганебно для ZIB2 та ORF», - написав український посол.

Також він прокоментував висловлювання кореспондента ORF в Україні Крістіана Вершютца про те, що зараз вже ніхто не згадує про масові вбивства українців у Бучі. «ZIB2, ORF – ви серйозно? Про Бучу говорить весь світ. День за днем приїжджають журналісти, іноземні делегації, говорять з тими, хто вижив, жахаються від того, що вони бачили та почули, а також повідомляють про розслідування російських воєнних злочинів міжнародними групами. Іншу картину реальності має лише кореспондент ORF. Що має статися, щоб загострити його сприйняття?», - написав Химинець.

Раніше, 16 вересня, у програмі ZIB2 вийшов сюжет про виявлення масових поховань у лісі біля звільненого від російських військ Ізюмі. У сюжеті кореспондент ORF в Україні Крістіан Вершютц, який раніше вже був помічений в необ’єктивному висвітленні російської агресії проти України, коментував свою поїздку до визволеного Ізюма. Він заявив, що наразі заяви офіційних осіб України щодо можливих воєнних злочинів рф в Ізюмі не можна перевірити і що «треба почекати, що скажуть патологоанатоми». Посилаючись на неназваного «слідчого з поліції Харкова», кореспондент заявив, що виявлені тіла жертв знаходять у дуже поганому стані і що «є ознаки можливих воєнних злочинів в окремих випадках, але все ж багато людей там загинули від артилерійських обстрілів».

При цьому коментуючи питання про значення для України розслідування цих можливих воєнних злочинів, про які заявив Президент України Володимир Зеленський, кореспондент ORF, зокрема, вказав на те, що «не потрібно також забувати і про медійну та інформаційну війну». На цьому тлі Вершютц вказав на те, що Міноборони України спеціально зібрало понад 100 журналістів на процес ексгумації жертв.

Говорячи про «силу картинки», австрійський журналіст також закликав «згадати Бучу» і яке тоді було «велике збудження». «Але хто сьогодні в медіа ще говорить про це? Хоча при цьому також досі немає остаточного розслідування – що і як там хто робив», - заявив Вершютц.

Читайте також: Ексгумація похованих під Ізюмом триватиме близько двох тижнів – мер

Як повідомлялося, у 2018 році СБУ заборонила в’їзд в Україну кореспонденту ORF на Балканах та в Україні Крістіану Вершютцу, який, окрім іншого, потрапив у список «посіпак кремля» однієї з ГО. Втім, пізніше, після медійного та дипломатичного скандалу, у тому числі виклику посла України на зустріч з главою МЗС Австрії Карін Кнайссль, цю заборону було скасовано.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-