Україна, Молдова та Румунія започаткували новий формат співпраці – Кулеба

Україна, Молдова та Румунія започаткували новий формат співпраці – Кулеба

Фото
Укрінформ
Міністри закордонних справ України, Молдови та Румунії разом з міністрами енергетики цих країн започаткували новий тристоронній формат співпраці.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Твітері, передає Укрінформ.

«Сьогодні в Одесі я приймав міністрів закордонних справ Молдови та Румунії, щоб започаткувати новий тристоронній формат. Разом із міністрами енергетики ми зосередилися на енергетичній безпеці та домовилися про реалізацію низки проєктів, які розширять постачання електроенергії з України до Молдови та Румунії», - зазначив він.

Відповідно до спільного комюніке, опублікованого МЗС України, ця міністерська зустріч є першою в історії тристоронніх відносин між Україною, Республікою Молдова та Румунією. У ньому зазначається, що сторони проаналізували наслідки для безпекового середовища регіону, включаючи управління потоками біженців, реагування на гуманітарні потреби, забезпечення енергетичної безпеки та захисту безпечних і надійних видів транспорту та транзиту.

Читайте також: Годжес вважає, що настав час Молдові та Україні вирішити придністровську проблему

Відповідно до комюніке, міністри, зокрема, засудили найрішучішим чином агресію росії проти України; висловили готовність об’єднати дипломатичні зусилля, щоб підтримати український уряд та український народ у їхній героїчній боротьбі за звільнення окупованих росією українських територій та відновлення безпеки та стабільності в регіоні; підтвердили готовність тісно співпрацювати з метою підтримки євроінтеграційного процесу України та Молдови.

Зустріч міністрів України, Молдови й Румунії в Одесі / Фото: Ніна Ляшнок, Укрінформ

«Ми досягли сьогодні декількох важливих домовленостей задля розвитку наших відносин в енергетичній сфері, у подальшому наші команди працюватимуть над їх реалізацією. Зокрема, домовились підписати тристоронню міжурядову Угоду про збільшення транскордонної пропускної спроможності для нарощування обсягів торгівлі електроенергією», - сказав Кулеба.

Глава МЗС Республіки Молдова Ніку Попеску акцентував, що «в умовах реальних викликів і небезпек щодо наших трьох держав солідарність і поглиблення співпраці у стратегічних сферах є особливо важливими. А присутність на цій зустрічі також міністрів енергетики підтверджує, що у нас є бажання і можливості для інтеграції до Євросоюзу, в тому числі у сфері енергетики».

Сторони також рішуче засудили захоплення Запорізької АЕС російськими військами, їхні численні провокації та обстріли, які можуть спричинити масштабну ядерну катастрофу в Європі і закликали москву негайно демілітаризувати ЗАЕС і прилеглу територію, з метою відновлення діяльності української влади на ЗАЕС, та відзначили важливість візиту місії МАГАТЕ.

Міністри трьох країн підкреслили свою зацікавленість у розвитку співробітництва в усіх сферах, що становлять взаємний інтерес, насамперед у поглибленні політичного діалогу та покращенні шляхів диверсифікації поставок енергії на основі збалансованих, прозорих, недискримінаційних відносин, які забезпечують справедливу конкуренцію.

Читайте також: ЄС має покінчити з будь-якою залежністю від росії - МЗС Румунії

Як повідомлялося, 14 вересня Одесу відвідали міністри закордонних справ України, Литви та Ірландії. Тоді Кулеба в деталях поінформував Ґабрієлюса Ландсбергіса та Саймона Ковені про проєкт гарантій безпеки для України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-