ЄС зможе допомогти Україні лише у взаємодії з міжнародними партнерами - Боррель

ЄС зможе допомогти Україні лише у взаємодії з міжнародними партнерами - Боррель

Укрінформ
Європейський Союз, який надає Україні 9 мільярдів євро макрофінансової допомоги, зможе ефективно допомогти Україні у забезпеченні дієздатності державних функцій лише у взаємодії із партнерами та іншими міжнародними фінансовими інституціями.

Про це сьогодні у Страсбурзі під час пленарного засідання Європейського парламенту сказав високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Саме так він відповів на запитання депутата ЄП Андрюса Кубілюса, чи зважає Єврокомісія на фінансову підтримку України вже наступного року, коли, з урахуванням обставин війни, може знадобитися до 70 мільярдів євро для забезпечення ключових державних функцій в самій Україні (за оцінкою – 6-7 мільярдів євро на місяць).

«Не може бути сумніву, що має бути зроблено набагато більше (за виділення 9 мільярдів євро – ред.) Але це саме те, для чого потрібні міжнародні фінансові інституції, а не лише Європейський Союз. Україна проводить переговори з МВФ щодо макрофінансової допомоги. Бюджет ЄС був ухвалений до початку війни (росії) проти України, тож ЄС не зможе замінити Українську державу та (самотужки – ред.) забезпечити діяльність всіх громадських послуг у цій країні», - сказав Боррель.

За його словами, раніше або пізніше війна завершиться, і Україна повинна буде відновлюватися. Але вже зараз країна потребує економічної підтримки. Саме тому Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн вийшла з ініціативою, яка дозволила запропонувати макрофінансову допомогу для України в обсязі 9 мільярдів євро. На цей час вже сплачено 1 мільярд євро. Досягнуто згоди між країнами-членами щодо виплати ще 5 мільярдів, що відбудеться вже невдовзі. Ще 3 мільярди євро надійдуть пізніше, за результатами домовленості між європейськими урядами.

«Очевидно, що із такими цифрами ми не зможемо вирішити всі проблеми, що постають перед Україною. Але підтримка економічної дієздатності України є абсолютно життєвим завданням. Це саме те, що ми робимо зараз. Окрім цих 9 мільярдів євро, для України вже було виділено 1,2 мільярда, до цієї ініціативи Президента (Єврокомісії – ред.)», - зауважив високий представник ЄС.

Він повідомив, що наразі Україна проводить переговори з МВФ про надання більшої макрофінансової допомоги.

«Український уряд, ймовірно, може бути не дуже задоволеним, як МВФ опрацьовує цей запит, недостатньо швидко, з їхньої точки зору. Але ми маємо продовжувати роботу та забезпечити, щоб це відбулося так швидко, як це можливо», - додав Боррель.

Читайте також: Не час для послаблення: Боррель закликає ЄС посилити військову допомогу Україні

Як повідомлялося, у червні Єврокомісія вийшла з ініціативою щодо виділення Україні макрофінансової допомоги в 9 мільярдів євро. Один мільярд євро вже був сплачений.

9 вересня міністри фінансів ЄС під час неформальної зустрічі у Празі погодили умови надання Україні наступного траншу із надзвичайного пакету макрофінансової допомоги в обсязі 5 мільярдів євро.

15 вересня рішення про виділення цієї суми за терміновою процедурою буде винесено на голосування Європарламенту під час пленарного засідання у Страсбурзі.

Решта допомоги у 3 мільярда євро, як очікується, також буде сплачена Україні впродовж наступних місяців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-