Не час для послаблення: Боррель закликає ЄС посилити військову допомогу Україні

Не час для послаблення: Боррель закликає ЄС посилити військову допомогу Україні

Укрінформ
Успіх контрнаступу України демонструє, що стратегія ЄС та його партнерів з підтримки України правильна, тож Європа має продовжувати її дотримуватися та поставляти Україні зброю, щоб ця війна якомога швидше завершилася.

Про це сьогодні у Страсбурзі під час пленарного засідання Європейського парламенту сказав високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Коли Україна розпочала контрнаступ, то досягла набагато більших успіхів, ніж навіть ми передбачали. Стратегія, яку ми обрали від початку, правильна, ми маємо її дотримуватися. Зараз не час для послаблення. Ми маємо домінувати з цього моменту. За очікуваннями путіна, слабкі демократії, вразливі демократії мали б здатися взимку, коли холодно, а ціни на газ високі, та перекрити допомогу Україні. Але нам необхідно продовжувати цю допомогу, тому що вона ефективна», - сказав Боррель.

Читайте також: Естонія передала армії України найсучасніший мобільний госпіталь

Він нагадав, що у Європейській службі зовнішніх дій була створена спеціальна клірингова палата для опрацювання запитів на зброю від України та координація пропозицій від країн-членів щодо відповіді на такі запити, щоб не допустити дублювання. Представник цієї інституції брав участь у конференції з підтримки України в Рамштайні, тож ЄС ефективно координує таку допомогу із США, Великою Британією, іншими союзниками й партнерами.

«Чи міг хтось припускати, коли путін починав цю війну, що за шість місяців російська армія буде змушена перейти до оборони і навіть відступати. Хто тоді міг собі уявити таке? Це стало можливим завдяки мужності українців, які боронять свою країну, але також завдяки допомозі, яку ми їм надаємо», - додав високий представник ЄС.

Він згадав, що у січні, коли відвідував Донеччину, почув чітке послання від Прем’єр-міністра України, - якщо росія розпочне атаку проти України, самій Україні від ЄС буде потрібна зброя, щоб захистити себе.

Читайте також: Польща закликає Єврокомісію якнайшвидше виділити Україні обіцяні €9 мільярдів

«Це саме те, що ми робимо зараз. Я хочу скористатися трибуною Європейського парламенту, щоб звернутися до громадян ЄС із проханням не послаблювати підтримку для України. Зараз не час знижувати таку підтримку. Це працює. Тож нам потрібно продовжувати створювати умови, які допоможуть вирішити цей конфлікт з повагою до суверенітету та територіальної цілісності України», - наголосив Боррель.

У ході дискусії депутат від ЄНП Міхаель Галлер зауважив, що наразі для країн ЄС важливо зберегти темпи поставок зброї для України, не посилаючись на ризики спустошення власних оборонних запасів, оскільки саме в Україні і вже зараз така зброя ефективно знищує військові арсенали росії, і, таким чином, знижує потенційні загрози для тих країн-членів, що постачають Україні власну зброю.

Читайте також: Санкції і військова допомога: у Бундестазі назвали шлях завершення війни в Україні

«Ви праві. Але я не є європейським міністром оборони, який може давати розпорядження європейським арміям, що і як робити. Моя роль – роль координатора. Ми продовжуємо доводити до всіх урядів, щоб вони зрозуміли, - є питання, де важливим є фактор часу. Тож, якщо ми можемо щось зробити сьогодні, це краще не відкладати на зиму, коли зробити це буде значно важче», - зауважив високий представник ЄС.

Як повідомлялося, від початку збройної агресії росії проти України ЄС вперше у власній історії надав 2,6 мільярда євро військової допомоги для України - країни, яка перебуває у стані активних бойових дій. Крім цього, ЄС продовжує масштабну політичну, економічну, фінансову та гуманітарну підтримку України в її боротьбі проти російської агресії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-