Рада ЄС схвалила надання Україні €5 мільярдів макрофінансової допомоги

Рада ЄС схвалила надання Україні €5 мільярдів макрофінансової допомоги

Оновлено
Укрінформ
Міністри фінансів ЄС під час неформальної зустрічі у Празі погодили умови надання Україні наступного траншу із надзвичайного пакету макрофінансової допомоги в обсязі 5 мільярдів євро, що є частиною загального пакету у 9 мільярдів євро.

Про це сьогодні у Празі під час пресконференції за підсумками неформального засідання ECOFIN повідомив Виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«В тому, що стосується економічної підтримки України, є чудові новини. Міністри ухвалили наступну частину нашої надзвичайної програми макрофінансової допомоги та погодилися надати національні гарантії , щоб наступні 5 мільярдів євро були доступними у вигляді кредитів для України. Це частина загального пакету надзвичайної допомоги Україні у 9 мільярдів євро. Перша його частина в розмірі 1 мільярда євро вже була сплачена на початку серпня, тож зараз ми працюємо над операційним виділенням сум, що залишаються», - сказав представник Єврокомісії.

Читайте також: Польща закликає Єврокомісію якнайшвидше виділити Україні обіцяні €9 мільярдів

Він зауважив, що фінансова допомога Україні набуває дедалі більшого значення, оскільки економіка країни важко страждає від російської агресії. Домбровскіс нагадав, що за існуючим прогнозом, ВПП України цього року може впасти на 50 відсотків, тож очевидно, що країна потребує швидкої фінансової підтримки, щоб держава могла функціонувати та надавати найважливіші послуги для населення країни.

«Лише цього року МВФ прогнозує дефіцит платіжного балансу (України – ред.) у 39 мільярдів доларів, і це не включає вартість довгострокового відновлення. З початку російського вторгнення ЄС, країни-члени та фінансові інституції, такі як ЄІБ та ЄБРД, мобілізували 9,5 мільярдів євро для підтримки України, але зараз потрібні додаткові обсяги короткострокової фінансової допомоги», - наголосив Домбровскіс.

Читайте також: Потреби на відновлення України становлять майже $350 мільярдів – спільна оцінка

Він зауважив, що окрім короткострокових потреб на підтримання фінансової стабільності України, країни ЄС аналізують більш віддалені потреби на відбудову України, при цьому витрати на таке відновлення будуть лише зростати, оскільки війна продовжується. Сьогодні міністри економіки країн ЄС обговорили можливості для реалізації довгострокової програми відновлення України.

«Ми обговорили також політичні наслідки війни в Україні для ЄС та для нашої економіки. Очевидно, ми маємо економічне уповільнення у другій половині року, ми бачимо зростаючу інфляцію. Тож нам потрібно знайти делікатний баланс між забезпеченням зростання, контролем за інфляцією та захистом найбільш вразливих верств населення. Більш жорсткі фінансові умови, зростання вартості запозичень – все це звужує простір для маневру для урядів, фіскальні заходи яких не мають суперечити зусиллям ЄЦБ із скорочення інфляції», - відмітив Виконавчий віцепрезидент Єврокомісії.

Він нагадав, що одним із найбільших наслідків російської війни в Україні стало зростання цін на енергію та політичні наслідки цього явища. Саме цю тему та шляхи реагування на ситуацію на енергетичному ринку сьогодні у Брюсселі обговорили міністри енергетики країн ЄС.

Читайте також: Міжнародна підтримка: Україна очікує близько $12 мільярдів до кінця року

Як повідомлялося, за пропозицією Єврокомісії Європейська рада під час зустрічі в Брюсселі 23-24 червня 2022 року погодила виділення Україні надзвичайного пакету МФД в обсязі до 9 мільярдів євро. Єврокомісія виплатила перший 1 мільярд євро з цього пакету на початку серпня. 5 мільярдів євро будуть виплачені Україні у вигляді кредиту за привабливих умов, - ця сума буде запозичена на зовнішніх ринках капіталу за фінансових гарантій Єврокомісії та країн-членів ЄС. Ще 3 мільярди євро Україна має отримати до кінця поточного року, так швидко, наскільки це є можливим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-