Потреби на відновлення України становлять майже $350 мільярдів – спільна оцінка

Потреби на відновлення України становлять майже $350 мільярдів – спільна оцінка

Укрінформ
На сьогодні потреби для відновлення та відбудови України після руйнувань, завданих внаслідок російського вторгнення інфраструктурі та житловому сектору країни, становлять не менше 349 мільярдів доларів.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у спільній оцінці уряду України, Єврокомісії та Світового банку, оприлюдненій сьогодні на сайті Європейської комісії

«У спільній оцінці, що була оприлюднена сьогодні урядом України, Європейською комісією та Світовим банком, у взаємодії з партнерами, поточна вартість відбудови та відновлення України дорівнює $349 мільярдів (€349 мільярдів). Така цифра, як очікується, зростатиме протягом наступних місяців, оскільки війна триває», - йдеться у повідомленні.

Так званий інструмент зі швидкої оцінки збитків та потреб (The Rapid Damage and Needs Assessment - RDNA) представив першу широку оцінку збитків від війни для 12 ключових секторів після початку неспровокованого російського вторгнення. Цей інструмент також визначає фінансові потреби для стійкого, інклюзивного та послідовного відновлення та відбудови, включаючи створення «дорожньої карти» для планування таких витрат.

«Україна воює за демократію та за наші спільні цінності. ЄС не може відповідати рівню самопожертви, яку здійснює Україна, але ми мобілізуємо всі наші інструменти, щоб задовольнити найбільш негайні потреби, включаючи будівництво помешкань для внутрішньо переміщених осіб та відновлення критично важливої інфраструктури», - зазначила з цього приводу президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Читайте також: Єврокомісія дає Україні €5 мільярдів макрофінансової допомоги

Вона нагадала, що від початку війни росії проти України ЄС мобілізував 10 мільярдів євро, що були спрямовані для підтримки фінансового сектору, для гуманітарної допомоги, для надзвичайних заходів та військових поставок. Наразі виділення ще 5 млрд євро знаходиться на стадії опрацювання.

«ЄС пройде кожен крок разом з Україною у зусиллях з відбудови демократичної, незалежної та процвітаючої країни на її шляху до ЄС», - додала президент Європейської комісії.

"Спільними зусиллями ми вже розпочали реконструкцію на деокупованих територіях України, але таке відновлення вимагає широкого підходу та мобілізації спільних ресурсів уряду України та міжнародних партнерів. Оцінка завданих руйнувань та визначення потреб на відновлення створюють міцну основу для створення національного Плану відновлення та є передумовою для ефективного фінансування. Лише перша стадія, лише швидке відновлення, потребує 17 мільярдів доларів, з яких 3,4 мільярди доларів необхідні Україні вже цього року», - наводить Єврокомісія слова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Як зазначається в інформації, за попередньою оцінкою, фізичні збитки від війни та бойових дій у період з 24 лютого по 1 червня 2022 року дорівнюють 97 мільярдам доларів (97 мільярдам євро). Ці збитки є значними у житловому секторі, у сферах транспорту, торгівлі та промисловості. Головні руйнування були у Чернігівській, Донецькій, Луганській, харківській, Київській та Запорізькій областях.

Доповідь RDNA є попередньою та орієнтується на цьому етапі на мінімальні потреби на відновлення. В цілому, потреба на відбудову та відновлення у соціальній сфері, у виробництві та у відбудові інфраструктури наразі дорівнює 349 мільярдів доларів США (349 мільярдам євро), що у півтора рази перевищує ВВП України у 2021 році.

За оцінкою RDNA, протягом наступних 36 місяців Україна потребуватиме принаймні 105 мільярдів доларів США (105 мільярдів євро) для вирішення першочергових потреб, зокрема, для відновлення систем освіти та охорони здоров’я, відбудови життєво важливої інфраструктури, включаючи підготовку до наступної зими та відновлення системи опалення та енергозабезпечення житлових будівель. Ці витрати охоплюють також відновлення сільськогосподарського сектору та ремонт пошкоджених транспортних шляхів.

Читайте також: Міжнародна підтримка: Україна очікує близько $12 мільярдів до кінця року

«Світовий банк та Європейська комісія підтверджують підтримку УРЯДУ України. З урахуванням того, що війна продовжується, буде необхідною повна оцінка шкоди, втрат та потреб на відновлення/відбудову України. Швейцарський Державний секретаріат з економічних справ (SECO) запропонував фінансову підтримку для досягнення цієї мети», - йдеться у документі.

Як повідомлялося, 24 лютого росія розпочала жорстоке та неспровоковане вторгнення в Україну, завдаючи цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі та по мирному населенню. Європейський Союз за підтримки міжнародних партнерів взяв на себе ініціативу із мобілізації засобів, у тісній координації з урядом України, для відбудови та відновлення країни після відбиття російської агресії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-