Зеленського просять звернути увагу на дії Труханова – зареєстрували петицію

Зеленського просять звернути увагу на дії Труханова – зареєстрували петицію

Укрінформ
На сайті Президента України 12 серпня зареєстрована петиція, в якій звернута увага на дії міського голови Одеси Геннадія Труханова.

Автором петиції є одесит Родіон Бурлуцький, повідомляє Укрінформ.

«У часи максимального єднання українського народу на тлі Революції гідності та початку російсько-української війни політику Геннадія Труханова складно назвати проукраїнською або ж опозиційною до російського вторгнення. Навпаки - наративи, які просувалися мером Одеси, дуже нагадували тези російської пропаганди. Наприклад, у 2014 році його риторика зводилася до того, що будь-які протести в Одесі це екстремізм, а протестувальники є пособниками фашизму», - йдеться в документі.

Читайте також: Пам’ятники Катерині II та Суворову треба передати у музеї - Одеська ОВА

Зазначається, що «Труханов активно демонструє свою лояльність до загарбників, а саме: саботує демонтаж пам’ятника Олександру Суворову (який встановлено за його ініціативи) та пам'ятника російській імператорці Катерині II (котра знищила Запорізьку Січ, запровадила кріпацтво та винищувала українську мову і культуру), який протягом 2017–2019 років був визнаний судами усіх рівнів незаконним…»

Щоб уникнути необхідності демонтажу, проросійські сили і сам Труханов розпочали поширювати дезінформаційні тези про «заснування міста та спільну історію», мер «виступає за компроміси з окупантами з питання Криму (в інтерв'ю італійському виданню "Corriere della Sera") - і це на сьомому місяці війни», наголошується в петиції.

За добу після розміщення петиція зібрала майже третину підписів – 8 тисяч 100 із 25 тисяч необхідних.

Читайте також: Мер Одеси спростував фейк про його нібито заклик до переговорів з рф

Як повідомлялося, в Одесі вдруге за три дні облили червоною фарбою пам'ятник Катерині II, поліція затримала за «порушення правил благоустрою» активіста ГО «Автомайдан» Артака Григоряна. 10 вересня в Одесі невідомі розписали пам'ятник Катерині ІІ, прирівнявши її до путіна. У соцмережах з'явилися заклики до одеситів приходити й «демонтувати» пам'ятник найближчим часом.

Одеська обласна військова адміністрація вважає, що міська рада Одеси має невідкладно вирішити, згідно з чинним законодавством, питання про демонтаж і передачу до музею пам’ятника російській імператриці Катерині II.

Однак у мерії Одеси вирішили обговорити долю пам'ятника «Засновникам Одеси», ключовою фігурою якого є російська імператриця Катерина II, з громадськістю: спочатку провести інтернет-конференцію 19 вересня, а потім – електронне опитування одеситів.

Читайте також: Професори одеських вишів та юристи вимагають перенести до музею пам’ятники Катерині II та Суворову

Разом з тим Президент Володимир Зеленський 1 серпня відреагував на петицію щодо знесення пам'ятника Катерині II в Одесі та запропонував Одеській міськраді розглянути це питання відповідно до компетенції. При цьому глава держави наголосив на важливості захисту національних інтересів та очищення громадського простору від об'єктів та пам'ятників, що стосуються російської імперської та радянської спадщини, «яка закріплює в Україні російські пропагандистські антиукраїнські наративи».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-