Пам’ятники Катерині II та Суворову треба передати у музеї - Одеська ОВА

Пам’ятники Катерині II та Суворову треба передати у музеї - Одеська ОВА

Укрінформ
Одеська ОВА вважає, що міськрада Одеси має невідкладно вирішити, згідно з чинним законодавством, питання про демонтаж і передачу до музею пам’ятника російській імператриці Катерині II.

Про це заявив 31 серпня речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук на брифінгу «Оперативна та безпекова ситуація в області» в Медіацентрі Україна - Укрінформ, відповідаючи на запитання журналістів.

«Коли йдеться про процеси декомунізації та дерусифікації, то пам’ятник російській імператриці Катерині II треба прибирати (з публічного простору - ред.). Така моя особиста точка зору. Що стосується офіційної позиції обласної військової адміністрації, яку підтримав Президент України, то вона полягає в тому, що в міської влади наявні всі механізми, щоб законно вирішити це питання», - зазначив Братчук.

Він акцентував, що для цього у міськради є всі повноваження і можливості, просто належить діяти згідно з вимогами чинного законодавства.

Читайте також: Група одеських депутатів підтримала ідею знесення пам’ятників Катерині II та Суворову

Варто зауважити, що днями перший заступник голови ОВА Борис Волошенков надіслав офіційного листа меру Одеси Геннадію Труханову, в якому звернув увагу, що «пам’ятник засновникам Одеси (Катерині ІІ) та пам’ятник Суворову у встановленому законом порядку під охорону держави як об’єкти культурної спадщини не приймалися, а отже для вжиття заходів з їх демонтажу відсутня необхідність в отриманні спеціальних дозволів в Міністерстві культури та інформаційної політики України або інших органах охорони культурної спадщини».

З урахуванням цього, ОВА рекомендувала розглянути питання щодо їх виключення з публічного простору шляхом перенесення їх до музеїв», керуючись рекомендаціями Експертної ради з питань декомунізації та дерусифікації, створеної наказом Міністерства культури та інформаційної політики України.

Читайте також: На Херсонщині росіяни поставили бюст леніна замість стели «Україна єдина»

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський відреагував 1 серпня на петицію, яку підтримали понад 25 тисяч громадян, щодо знесення пам'ятника Катерині II в Одесі та запропонував Одеській міськраді розглянути це питання відповідно до компетенції. Водночас глава держави наголосив на важливості захисту національних інтересів та очищення громадського простору від об'єктів та пам'ятників, що стосуються російської імперської та радянської спадщини, яка закріплює в Україні російські пропагандистські антиукраїнські наративи.

Фото: Одеський кур'єр

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-