Демонтаж пам’ятника Катерині II: в Одеській ОВА кажуть - для перенесення є всі підстави

Демонтаж пам’ятника Катерині II: в Одеській ОВА кажуть - для перенесення є всі підстави

Укрінформ
Для демонтажу і перенесення пам’ятника Катерині II до Одеського історико-краєзнавчого музею є всі законні підстави і механізми. Рішення з цього приводу має найближчим часом прийняти чинна міська влада згідно з чинним законодавством.

Таку позицію Одеської обласної військової адміністрації озвучив 30 серпня в ефірі всеукраїнського телемарафону речник ОВА Сергій Братчук, передає кореспондент Укрінформу.

«Президент України Володимир Зеленський, відповідаючи на петицію більш як 25 тисяч громадян, підтримав позицію Одеської обласної військової адміністрації про те, що всі законні підстави і механізми, я особливо підкреслюю – і механізми – для того, щоб це питання (демонтажу пам’ятника Катерині II - ред.) закрити раз і назавжди», - зазначив Братчук.

Речник ОВА уточнив, що «щось (фрагменти пам’ятника, незаконно вилучені з Одеського історико-краєзнавчого музею – ред.), повернути до музею, а щось просто демонтувати». Рішення з цього приводу має прийняти чинна міська влада, згідно з вимогами чинного законодавства, і звітувати суспільству, щоб не виникало якихось чуток, додав він.

Як наголосив Братчук, сьогодні мова йде не лише про декомунізацію, а й про деколонізацію та дерусифікацію Одеси.

«Одеса – це не частина російської імперії, наше місто є частиною української, литовської, османської, світової культури та історії. Передусім - це українська історія, тому відповідь на це питання однозначна», – акцентував речник обласної військової адміністрації.

Читайте також: Група одеських депутатів підтримала ідею знесення пам’ятників Катерині II та Суворову

Мер Одеси Ігор Труханов раніше висловився проти знесення статуї Катерині II. Він зазначив, що від знищення пам'ятників історія не змінюється і це не має сенсу.

Президент ВолодимирЗеленський відреагував 1 серпня на петицію, яку підтримали понад 25 тисяч громадян, щодо знесення пам'ятника Катерині II в Одесі та запропонував Одеській міськраді розглянути це питання відповідно до компетенції. Водночас глава держави наголосив на важливості захисту національних інтересів та очищення громадського простору від об'єктів та пам'ятників, що стосуються російської імперської та радянської спадщини, «яка закріплює в Україні російські пропагандистські антиукраїнські наративи».

 Фото: Одеський кур'єр

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-