Група одеських депутатів підтримала ідею знесення пам’ятників Катерині II та Суворову

Група одеських депутатів підтримала ідею знесення пам’ятників Катерині II та Суворову

Фото
Укрінформ
Депутатська фракція «Європейської Солідарності» підтримає на сесії Одеської міськради пропозицію про перенесення до музею пам'ятника російській імператриці Катерині II, знесення пам’ятника Олександру Суворову і перейменування Суворовського району Одеси на Миколаївський.

Про це повідомив у Фейсбуці голова депутатської фракції Петро Обухов, передає Укрінформ.

«Не вщухають дискусії на тему знесення пам’ятника імператриці Катерині II в Одесі. Я вважаю, що не може бути в центрі українського міста пам’ятника російському цареві. Не всі одесити поділяють цю думку навіть після десятка ракетних обстрілів міста росією. Але для мене очевидно, що Катерина в Одесі приречена. Рано чи пізно кількість людей за її знесення стане критичною. Так само, як був приречений Ленін на Куликовому полі. Не думаю, що пам’ятник вистоїть, коли наші воїни повернуться до міста після перемоги», - зазначив Обухов.

Фото: Петро Обухов, Фейсбук
Фото: Петро Обухов, Фейсбук

Як наголосив депутат, пам'ятник Катерині II - це символ росії, держави-агресора: «Це все одно, що поставити там (одній із центральних площ міста – ред.) російський прапор чи двоголового орла».

Обухов зауважив, що депутатська фракція, яку він очолює в Одеській міськраді, не має наміру переписувати історію міста чи видаляти якусь частину: «Ми не пропонуємо відредагувати у Вікіпедії статтю про Одесу і видалити звідти згадку про Катерину II, не пропонуємо перевидати всі підручники історії та історичні книги».

Депутат акцентував, що пам'ятник - це не історія, пам'ятник - це вшанування. «А ми проти вшанування в Одесі російської цариці. Якраз творці пам'ятника намагались переписати історію та підмінити правду: Катерина на постаменті тримає в руках сувій зі словами «Повелеваем быть порту и городу». Але в рескрипті таких слів немає! Там взагалі немає слова «Одеса». Рескрипт не про заснування міста, а про будівництво військової гавані та купецької пристані».
Читайте також: В Одесі вимагають демонтувати пам'ятники Пушкіну, Толстому та Горькому

Лідер депутатської фракції також спростував твердження, що нібито без цього пам’ятника Одесу не включать до Списку світової спадщини ЮНЕСКО. Оскільки включають до списку «за критеріями історичної значущості чи унікальності. Немає нічого унікального чи історично значущого у копії пам'ятника, зробленого у 2007 році. Наприклад, Потьомкінські сходи є унікальним арковим мостом, і вони разом із прилеглою територією можуть бути об'єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО».

Фото: Думская
Фото: Думская

Керуючись цими та іншими мотивами, додав Обухов, фракція «Європейської Солідарності» в Одеській міськраді пропонує наступне: прибрати пам'ятник Катерині до музею. На її місці може бути фонтан, що був розташований там же раніше; прибрати пам'ятник Суворову; перейменувати Суворовський район Одеси на Миколаївський, а Малиновський район - на Маріупольський; увічнити у топоніміці міста комбрига 28-ї ОМБР Віталія Гуляєва та видатного художника Олександра Ройтбурда.

Читайте також: У Вінниці три вулиці перейменували на честь захисників України

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський відреагував 1 серпня на петицію, яку підтримали понад 25 тисяч громадян, щодо знесення пам'ятника Катерині II в Одесі та запропонував Одеській міськраді розглянути це питання відповідно до компетенції.

Глава держави водночас наголосив на важливості захисту національних інтересів та очищення громадського простору від об'єктів та пам'ятників, що стосуються російської імперської та радянської спадщини, яка закріплює в Україні російські пропагандистські антиукраїнські наративи.

У пресслужбі міськради заявили на запит Укрінформу, що до порядку денного сесії міськради такого питання ще не вносили: потрібне попереднє обговорення, в тому числі членами профільної депутатської комісії. При ухваленні рішення з цього приводу в мерії діятимуть виключно у правовому полі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-