Професори одеських вишів та юристи вимагають перенести до музею пам’ятники Катерині II та Суворову

Професори одеських вишів та юристи вимагають перенести до музею пам’ятники Катерині II та Суворову

Укрінформ
Група істориків-професорів одеських вишів та місцевих адвокатів надіслали звернення до очільника Одеської обласної військової адміністрації Максима Марченка та мера Одеси Геннадія Труханова, в якому вимагають перенести до музею пам’ятники російській імператриці Катерині II та Олександру Суворову.

Як передає Укрінформ, текст Звернення оприлюднив у Фейсбуці одеський історик – керівник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Сергій Гуцалюк.

«Ще одне колективне звернення до Одеської військової адміністрації, підписане одеськими істориками та адвокатами щодо прибрання з публічного простору пам'ятників імперським міфам. Ідентичне направлено також до міського голови Одеси», - зазначив Гуцалюк.

Як наголошують автори звернення, «на всіх етапах існування імперська російська та радянська комуністична системи продумано нав’язували жителям колонізованих українських територій свої наративи про «спільну історію» та власну «велич», маркуючи в такий спосіб окуповану територію, що зумовило засилля імперських топонімів і пам’ятників. З цих причин в Одесі з’явилися пам’ятники Катерині II та Олександру Суворову. А на побутовому рівні укоренились міфи про причетність цариці до заснування Одеси».

Зазначається, що з моменту встановлення ці пам’ятники були своєрідним магнітом для прихильників «руского міра», і навіть зараз використовуються пропагандистами рф… для створення ілюзії щодо тимчасовості Української держави й штучності її утворення».

Група адвокатів і професорів кафедр історії одеських університетів, зокрема, доктори історичних наук Микола Михайлуца, Олександр Музичко, Тарас Гончарук, Олександр Шишко та інші вимагають від керівництва Одеси й області демонтувати та передати на зберігання до музейних установ пам’ятники Катерині II та Суворову, які «не мають статусу об'єктів культурної спадщини» і щодо яких «існує низка судових рішень, якими визнані незаконними та скасовані нормативні документи, що були підставою для їх встановлення».

Згідно із законодавством, демонтаж таких монументів, що «не обліковані належним чином, здійснюється власником таких об'єктів».

Читайте також: Катерину ІІ не варто лишати в Одесі: Ткаченко сказав, хто вирішить долю пам'ятника

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський відреагував 1 серпня на петицію, яку підтримали понад 25 тисяч громадян, щодо знесення пам'ятника Катерині II в Одесі та запропонував Одеській міськраді розглянути це питання відповідно до компетенції.

Глава держави водночас наголосив на важливості захисту національних інтересів та очищення громадського простору від об'єктів та пам'ятників, що стосуються російської імперської та радянської спадщини, «яка закріплює в Україні російські пропагандистські антиукраїнські наративи».

Депутатська фракція «Європейської солідарності» Одеської міськради вже оприлюднила свою позицію з цього приводу: підтримає на наступній сесії міськради проєкт рішення про перенесення до музею пам'ятника російській імператриці Катерині II, знесення пам’ятника Олександру Суворову і перейменування Суворовського району Одеси на Миколаївський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-