путін перетинає «червону лінію» своїм енергетичним і продовольчим шантажем - Шалленберг

путін перетинає «червону лінію» своїм енергетичним і продовольчим шантажем - Шалленберг

Укрінформ
Глава МЗС Австрії Александер Шалленберг заявив, що президент рф володимир путін перетинає "червону лінію", коли вдається до продовольчого та газового шантажу.

Як передає Укрінформ, про це Шалленберг сказав в інтерв’ю австрійському журналу profil.

"Зараз Москва веде цинічну гру з продовольством, чий експорт вона блокує, і з енергетикою. Це – "червона лінія", яку перетинає володимир путін", - зазначив він.

За словами Шалленберга, примітним є те, що "москва вимагає скасування усіх санкцій для того, щоб росія знову постачала газ".

"І це – доказ того, що санкції працюють. Це як крик з москви. Крім того, росія робить те, чого не робив навіть Радянський Союз за часів "холодної війни": вона доводить, що є абсолютно ненадійним економічним партнером, і втрачає всю довіру", - заявив глава австрійського МЗС.

Він висловив сподівання, що газовий шантаж путіна у Європі не спрацює, оскільки мова зараз йде про те, чи зможе західна спільнота відстояти свої цінності та свій спосіб життя.

Читайте також: Україна та Австрія підписали угоду про економічну співпрацю

Австрійський міністр також наголосив, що західні демократії мають довести путіну, що він неправий, коли вважає їх "слабкими та нездатними діяти, як єдине ціле".

"Ми повинні довести, що він неправий! Ми його здивували, тому що вже більше півроку демонструємо єдність. Зараз нам потрібні стратегічне терпіння і сталеві нерви", - зазначив Шалленберг.

Глава австрійського МЗС також заявив, що погрози путіна припинити постання газу до ЄС у разі запровадження Євросоюзом обмеження на ціни на імпорт російського газу не повинні стримувати Союз.

"Прикро, що росія за останні місяці довела, що не є надійним партнером, але це – реальність. На цьому тлі я вітаю той факт, що президентка Комісії представила кілька пропозицій щодо короткострокових заходів. Безпека постачання та доступність енергії повинні бути в центрі всіх наших зусиль. Тому необхідно дуже ретельно вивчити окремі елементи цих пропозицій", - заявив він.

Крім того Шалленберг наголосив, що Європейський Союз має "продовжувати демонструвати єдність і ще більше зменшували нашу залежність від російського газу шляхом переходу на альтернативні та відновлювані джерела енергії".

Читайте також: Глава МЗС Австрії назвав анексію Криму первородним гріхом війни рф проти України

В інтерв’ю глава австрійського МЗС також повідомив, що після повномасштабного вторгнення рф в Україну 24 лютого спілкувався лише один раз, і то у письмовій формі, зі своїм російськими колегою сергієм лавровим. Зазначаючи про важливість продовження спілкування, Шалленберг, водночас, вказав на те, що він є "дуже здивованим тим, що частково чув від Лаврова". "Антисемітські заяви викликають огиду. Було перетнуто стільки "червоних ліній", що повернення до статус-кво для мене більше не видається можливим", - додав австрійський міністр.

За його словами, не слід забувати також, що Міжнародний кримінальний суд нараз веде розслідування, "чи вчиняє Росія воєнні злочини та злочини проти людства". "Це – найважче з усього", - додав Шалленберг.

Як повідомляв Укрінформ, глава МЗС Австрії Александер Шалленберг підтвердив позицію федерального уряду щодо необхідності продовження санкцій ЄС проти рф, які є дієвими і через кілька місяців матимуть "ще більш драматичний ефект" для росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-