Європейські партнери відзначили темп українських реформ за останні місяці - Шмигаль

Європейські партнери відзначили темп українських реформ за останні місяці - Шмигаль

Укрінформ
Європейські партнери відзначили позитивний темп українських реформ за останні місяці, зокрема, й у реалізації семи пунктів, які були визначені при наданні Україні статусу кандидата на членство в Європейському Союзі.

Як передає Укрінформ, про це заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Уряду 7 вересня, повідомляє Урядовий портал.

“Під час проведення Ради асоціації Україна – ЄС ми перейшли від формату партнерства до формату розширення. Найближчими місяцями хочемо почати предметні перемовини щодо дорожньої карти такого вступу. Вільне переміщення товарів, послуг, людей і капіталу. Чотири свободи ЄС, у яких ми впевнено рухаємося”, — заявив Шмигаль.

Глава Уряду відзначив, що за останні шість місяців була проведена продуктивна робота в частині повноцінного функціонування секторальних “безвізів” із Євросоюзом.

Читайте також: Україні наступного року буде потрібна підтримка ЄС у розмірі €12 мільярдів - Шмигаль

“Енергетичний, транспортний “безвізи”, економічний “безвіз” щодо скасування тарифів і квот. З 1 жовтня запрацює митний “безвіз”, наступного року — промисловий. Для українського бізнесу — це мільярди гривень прибутків уже зараз і десятки мільярдів у можливостях для розвитку”, — зауважив Прем’єр-міністр.

Крім того, під час візиту Прем’єр-міністра до Брюсселя 5 вересня було підписано п’ять важливих угод. Як відзначив Шмигаль, Україна тепер є частиною “Цифрової Європи” — угоди для фінансування проєктів цифровізації та ІТ-технологій на 7,5 млрд євро.

“Ми отримали додаткові 500 млн євро на житло для внутрішньо переміщених осіб і підтримку малих фермерських господарств. Ще 122 млн євро на різні гранти для держави та громадянського суспільства”, — повідомив очільник Уряду.

Читайте також: Україна передала документи для приєднання до «митного безвізу»

Підписано також угоди про співробітництво в митній та податковій сферах, що, за словами Прем’єр-міністра, дозволить Україні повністю привести ці органи до найкращих європейських стандартів.

Як повідомлялося, глави держав та урядів Європейського Союзу 23 червня ухвалили рішення про надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС. Одночасно із затвердженням статусу кандидата на вступ до ЄС для України Брюссель висунув на адресу Києва вимоги щодо проведення реформ, надавши список із семи пунктів.

Президент Володимир Зеленський запевнив, що попри розв’язану росією війну Україна продовжить утілювати законодавство, норми та правила Євросоюзу, а Кабінет Міністрів розробить відповідну дорожню карту для виконання вимог вступу до ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-