Єрмак очікує ухвалення політичного рішення у Раді Європи щодо трибуналу над росією у вересні

Єрмак очікує ухвалення політичного рішення у Раді Європи щодо трибуналу над росією у вересні

Укрінформ
Керівник Офісу Президента сподівається, що Кабінет Міністрів 14 вересня підтримає політичне рішення щодо створення Спеціального міжнародного трибуналу для притягнення керівництва росії до відповідальності за злочини в Україні.

Про це він сказав у виступі на відкритті виставки Russian Warcrimes у Брюcселі, повідомляє Укрінформ.

Очільник ОП нагадав, що 14 вересня очікується політичне рішення Кабінету міністрів Ради Європи про спільну підтримку створення Спеціального Міжнародного трибуналу.

Єрмак підкреслив, що це стане «суттєвим кроком для того, щоб досягти справедливості і нарешті запустити процес відплати за скоєні злочини» і закликав Раду Європи підтримати рішення, яке «дозволить відновити справедливість».

Читайте також: Єврокомісія готова обговорити створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії рф проти України

«Свобода і справедливість йдуть пліч-о-пліч. Українці сьогодні б'ються за свободу усієї Європи. І ми закликаємо до справедливого покарання тих, хто розпочав війну проти нашої країни», - зазначив керівник Офісу глави держави.

Він нагадав, що російські військові вбивали, ґвалтували українців, проводили масову депортацію людей із країни і продовжують здійснювати свої злочини.

Також Єрмак підкреслив, що росія тероризує Європу, зокрема обстрілюючи Запорізьку АЕС.

Він додав, що всі ці злочини мають конкретних винуватців - з одного боку, це безпосередні виконавці, які ґвалтували та вбивали, російські солдати та офіцери, які віддавали злочинні накази, але найголовніші винні — ті, хто влаштував війну з Україною, а саме путін та члени ради безпеки росії.

На його думку, цивілізований світ має дати справедливу оцінку діям путіна та росії.

Єрмак переконаний, що вже сам факт створення трибуналу остаточно відправить керівництво росії і, зокрема, путіна в міжнародну ізоляцію і, можливо, змінюватиме ставлення до війни проти України всередині самої росії.

Читайте також: В ОП закликають підтримати міжнародний трибунал для росії

«Саме зараз ми маємо дати зрозуміти всьому людству, що ніхто не уникне відповідальності, якою б великою і сильною не здавалася держава-агресор», — резюмував керівник ОП.

Як повідомлялося, Україна виступила з ініціативою створення Спеціального трибуналу, який притягне до кримінальної відповідальності членів ради безпеки росії за скоєння злочину агресії проти нашої держави. Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ.

Проєкт Russian War Crimes реалізується Фондом Віктора Пінчука та PinchukArtCentre у партнерстві з Офісом Президента України, Представництвом України при ЄС та Центром європейської політики, Українським громадським центром.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-