Боррель наголосив на важливості ратифікації Україною Римського статуту

Боррель наголосив на важливості ратифікації Україною Римського статуту

Укрінформ
Україна має ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду, щоб повністю користуватися правами країни-учасниці.

Про це заявив високий представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель під час пресконференції у Брюсселі за результатами засідання восьмої Ради асоціації Україна-ЄС, передає кореспондент Укрінформу.

"І, нарешті, Україна має все ще ратифікувати Римський статут, щоб повною мірою користуватися правами повного членства у Міжнародному кримінальному суді", - заявив Боррель.

Читайте також: Попри шантаж рф Євросоюз підтримуватиме Україну скільки потрібно - Боррель

Високий представник ЄС також наголосив на важливості виконання Україною рекомендацій Єврокомісії, отриманих разом зі статусом кандидата в ЄС.

Окремо Боррель привітав поступ України у сфері прав людини: "Ми схвалюємо та підтримуємо ратифікацію Стамбульської конвенції – це величезний та важливий крок у захисті жінок та дівчат від гендерно обумовленого насильства".

Він вказав також на важливість забезпечення відповідальності рф за скоєні воєнні злочини проти України та підтримки зусиль Києва в цьому напрямку.

Читайте також: Шмигаль і Боррель обговорили військову місію ЄС та восьмий пакет санкцій проти росії

Як повідомлялося, Україна підписала Римський статут, який лежить в основі діяльності Міжнародного кримінального суду, 20 січня 2000 року, але так і не ратифікувала його. Статут передбачає можливість, що й без ратифікації держава може визнати юрисдикцію суду в певних справах, подавши про це належну заяву.

Відтак Україна визнала його юрисдикцію з двох питань двома заявами Міністерства закордонних справ, поданими 17 квітня 2014 року щодо справ Майдану і 8 вересня 2015 року щодо злочинів проти людяності і воєнних злочинів, вчинених на її території.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-