Територіальна цілісність України має бути гарантована - МЗС Туреччини

Територіальна цілісність України має бути гарантована - МЗС Туреччини

Укрінформ
На наступні етапи можливих мирних переговорів між Україною та рф впливатимуть нові реалії, але за будь-яких обставин територіальна цілісність України має бути гарантована.

Про це Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу сказав на Бледському стратегічному форумі у Словенії, повідомляє власкор Укрінформу.

«Ми тут говоримо про мир, але це має бути взаємовизнаний мир... Територіальна цілісність України має бути гарантована. Чи можуть вони (Україна і росія - ред.) зараз повернутися за стіл переговорів? Це так легко? Нові реалії будуть впливати на наступних етапах переговорів. Змінилася навіть позиція щодо статусу Криму і Донбасу», - сказав Чавушоглу.

Читайте також: Мрія про безпекові гарантії перетворюється на план із чіткими часовими рамками – Єрмак

На його переконання, що досягнення рішення про припинення війни шляхом переговорів могло бути набагато легшим у перші тижні.

«Рішення шляхом переговорів могло бути набагато легшим у перші тижні. Ми зібрали їх (міністрів закордонних справ України та рф - ред.) в Анталії, згодом зібрали їх (групи переговорників - ред,) у Стамбулі. Насправді у перші тижні, знайти рішення було набагато легше, а зараз не так просто, на жаль, деякі речі змінилися. Багато чого змінилося після картин із Бучі, які ми насправді бачили», - сказав Чавушоглу.

Читайте також: Зеленський не готовий сказати, коли і як почнуться переговори з рф

Міністр також зазначив, що війна сталася попри те, що існує багато інституцій, створених для запобігання війнам у Європі.

«Війна, яку ми переживаємо сьогодні, колись закінчиться, сьогодні чи завтра, рано чи пізно. Ми не знаємо, скільки це займе часу. Чи ми винесемо уроки з цієї війни? Навіщо ми створили всі ці організації: Європейський Союз, Раду Європи, Організацію з безпеки та співробітництва в Європі? Для запобігання новій війні на нашому континенті чи у світі. Але зараз йде війна. На жаль, зараз війна повернулася в Європу», – сказав він.

Читайте також: Генсек ООН розчарований, що через позицію рф ядерній конференції забракло згоди

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого рф почала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. Війська росії обстрілюють і бомблять мирні міста та села України, вбивають мирне населення.

Форум у Бледі організовується міністерством закордонних справ Словенії спільно з Центром європейської перспективи починаючи з 2006 року. Його метою є стимулювання відкритих дебатів на рівні лідерів країн та провідних політиків щодо сучасних політичних, безпекових викликів і питань розвитку, а також пошуку нових ідей і рішень у нових реаліях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-