Мрія про безпекові гарантії перетворюється на план із чіткими часовими рамками – Єрмак

Мрія про безпекові гарантії перетворюється на план із чіткими часовими рамками – Єрмак

Укрінформ
Міжнародна експертна група завершує роботу над проєктом рекомендацій щодо майбутніх гарантій безпеки для України, у тому числі військових, економічних, політичних, санкційних.

Про це повідомив співголова групи, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Міжнародна робоча група з питань безпекових гарантій для України, співголовами якої є я та колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен, завершує роботу над документом з рекомендаціями щодо майбутніх гарантій безпеки для нашої країни», - зазначив він, додавши, що відбулося третє засідання групи у режимі відеоконференції.

Читайте також: Україна після війни має стати віссю, навколо якої будуватиметься система безпеки Європи – Єрмак

Керівник ОП наголосив, що мрія про безпекові гарантії для України послідовно перетворюється на план із чіткими часовими рамками.

«Ми входимо в новий етап цієї жорстокої війни. На тлі подій, які розгортаються на наших фронтах, саме час партнерам України вдатися до нових рішучих кроків, які гарантуватимуть безпеку України. Ці гарантії мають сформувати новий безпековий порядок на європейському континенті та унеможливити нову війну в центрі Європи», - переконаний Єрмак.

Читайте також: Захід має розглядати постачання зброї Україні у двох вимірах – Сіммонс

За його словами, завдяки спільним зусиллям членів групи менш як за два місяці роботи було створено якісний комплексний проєкт рекомендацій.

«Цей документ охоплює широке коло гарантій: військових, економічних, політичних, санкційних. Після підготовки фінальної версії документ буде переданий на розгляд Президента України Володимира Зеленського», - проінформував він.

Читайте також: Військова підтримка України не скорочується, а навпаки збільшується — Єрмак

Очільник ОП підкреслив, що майбутні безпекові гарантії мають стати частиною юридично зобов'язуючих документів, зокрема, договорів між Україною та країнами-гарантами.

Також Єрмак розповів, що новим членом експертної групи став колишній міністр Туреччини у справах Євросоюзу Волкан Бозкир, і додав, що зараз група переходить у формат роботи співголів з особистими двосторонніми консультаціями з деякими членами з конкретних питань.

Читайте також: Зеленський обговорив із Дудою безпекові питання та допомогу Польщі

Як повідомлялося, 1 липня відбулося перше засідання Групи з питань міжнародних безпекових гарантій для України за співголовування керівника ОП Андрія Єрмака та генерального секретаря НАТО Андерса Фог Расмуссена.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-