Україна вручила ноту послу Туреччини через інформацію про доставку Босфором російських С-300

Україна вручила ноту послу Туреччини через інформацію про доставку Босфором російських С-300

Укрінформ
До Міністерства закордонних справ України запросили посла Туреччини в Україні Ягмура Ахмета Гюльдере і вручили вербальну ноту у зв’язку з інформацією про перевезення зафрахтованим міністерством оборони рф судном «Sparta II» ракетних систем С-300 через протоку Босфор.

Про це йдеться у коментарі МЗС України щодо проходу судна «Sparta II» через протоку Босфор, повідомляє Укрінформ.

Зазначається, що 29 серпня заступник міністра Микола Точицький висловив послу Туреччини занепокоєння української сторони у зв’язку з наявною інформацією щодо перевезення зафрахтованим міністерством оборони рф судном «Sparta II» з Сирії до росії через протоку Босфор ракетних систем С-300ПМУ-2.

«Посольству Туреччини було вручено вербальну ноту МЗС України з порушеного питання», - інформує відомство.

Читайте також: Туреччина збільшує плату за прохід через протоки у п'ять разів

Зокрема, заступник міністра привернув увагу посла Туреччини до того, що, відповідно до положень Конвенції про режим проток від 20 липня 1936 року, зазначене судно підпадає під визначення військового корабля для цілей цієї Конвенції.

Точицький звернувся із запитом до турецької сторони щодо надання офіційної інформації про вантаж, який було перевезено судном «Sparta II» через протоку Босфор, а також заходів, вжитих Туреччиною задля виконання положень Конвенції та запобігання подальшій ескалації російсько-української війни.

Читайте також: Попри заборону Туреччини, росія перевезла ракети для комплексу С-300 через Босфор

Заступник міністра висловив сподівання, що турецька сторона неухильно дотримуватиметься свого рішення від 28 лютого 2022 року про закриття чорноморських проток для російських військових кораблів під час російсько-української війни в руслі послідовної позиції Турецької Республіки щодо підтримки суверенітету і територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах.

Як повідомлялося, через повномасштабне вторгнення в Україну росія не може перекидати свої військові кораблі із Середземного до Чорного моря, бо Туреччина закрила свої протоки для військових кораблів. Проте це не завадило країні-агресорці минулого тижня перекинути протокою ракети для комплексу С-300.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-