Макрон: Ніхто не може ставити під сумнів суверенітет України

Макрон: Ніхто не може ставити під сумнів суверенітет України

Укрінформ
Ядерна безпека у Європі не може бути послаблена в результаті дій росії на Запорізькій АЕС. Суверенітет України у контексті цієї АЕС ніхто не може ставити під сумнів.

Про це під час брифінгу з прем'єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким заявив у понеділок в Парижі президент Франції Еммануель Макрон, передає власний кореспондент Укрінформу.

Як зазначив президент Франції, останнім часом було зроблено усе можливе, щоб мобілізувати МАГАТЕ на чолі з паном Гроссі (Рафаель Гроссі, генеральний директор МАГАТЕ – ред.), “поки вони сьогодні вранці вилетіли до України”.

За його словами, з Моравецьким він планує обговорити дві важливі теми: ядерну безпеку та суверенітет України.

“Ядерна безпека не може бути послаблена через цю війну. Ця місія є важливою, вона має зберегти цю АЕС в нормальному стані. Друга справа – ніхто не може ставити під сумнів український суверенітет. Ядерна зброя не може бути об’єктом ведення війни і тому, у контексті цієї АЕС, ми маємо захищати український суверенітет”, - підкреслив Макрон.

Він зазначив, що хоче обговорити з польським прем’єром також безпеку східного флангу НАТО й енергетичну безпеку Європи у контексті війни росії проти України.

Макрон повідомив, що зараз європейські країни працюють над шляхами, що дозволять вивезти з України збіжжя й, одночасно, знайти інші рішення цієї проблеми.

Читайте також: Макрон українською заявив, що Франція й далі підтримуватиме Україну

Президент Франції повідомив, що з Моравецьким він обговорить також ідею створення "Європейської політичної спільноти" для країн, які ще не вступили в ЄС. Неформальна зустріч глав МЗС країн ЄС з цього приводу відбудеться 30-31 серпня у Празі.

Як повідомлялося, місія МАГАТЕ вже прямує до Запорізької АЕС. За даними видання The New York Times, до складу делегації МАГАТЕ увійшли 13 експертів із переважно «нейтральних країн», представників США та Великої Британії не буде у місії на Запорізьку АЕС.

ЄС засуджує військову діяльність росії навколо Запорізької АЕС та закликає рф негайно передати контроль над станцією Україні.

Влада України наголошує, що російські військові перетворили Запорізьку АЕС на військову базу, чим поставили під загрозу весь континент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-