Гутерреш нагадав про неприпустимість територіальних зазіхань одних держав щодо інших

Гутерреш нагадав про неприпустимість територіальних зазіхань одних держав щодо інших

Укрінформ
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш нагадав про необхідність дотримання принципів Статуту ООН щодо територіальної цілісності держав.

Як передає Укрінформ, про це він заявив у вівторок на саміті Кримської платформи.

ООН керується резолюцією Генеральної Асамблеї «Про територіальну цілісність України» від 2014 року, нагадав Гутерреш.

«Хочу ще раз підтвердити відданість незалежності, єдності та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Повага до територіальної цілісності держав є основою міжнародного правового порядку. Територіальна цілісність держав підтримується і захищається кількома принципами Статуту ООН: незастосування сили або загрози силою в міжнародних відносинах; рівних прав та самовизначення народів; суверенної рівності держав», - сказав він.

За словами генсека ООН, територіальна цілість держав є непорушним правилом. Кожна держава повинна утримуватися від дій, спрямованих на повне або часткове порушення національної єдності та територіальної цілісності будь-якої іншої держави, територія держави не може бути об’єктом надбання іншою державою в результаті загрози або застосування сили, підкреслив він.

Читайте також: Війна в Україні почалася з окупації Криму – глава МЗС Албанії

Гутерреш зазначив, що відповідно до резолюції ГА ООН, починаючи з 2018 року, він опублікував шість доповідей про ситуацію з правами людини в тимчасово окупованій АРК та місті Севастополі. Управління Верховного комісара ООН з прав людини продовжує уважно стежити за ситуацією з правами людини в Криму, додав генсек.

Як повідомляв Укрінформ, майже 60 представників різних країн світу, зокрема 40 президентів та прем'єр-міністрів, беруть участь у другому саміті Кримської платформи, який проходить у Києві. Цього року в саміті вперше беруть участь представники ще двох континентів - Африки та Південної Америки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-