Макрон підтримує направлення місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС

Макрон підтримує направлення місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС

Укрінформ
Президент Франції Еммануель Макрон і Президент України Володимир Зеленський обговорили умови направлення місії Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на Запорізьку АЕС.

Як повідомляє Єлисейський палац, про це йшлося у сьогоднішній телефонній розмові лідерів двох країн, передає Укрінформ.

Зазначається, що Макрон висловив стурбованість загрозою, яку становлять присутність і дії російських збройних сил на ЗАЕС, безпековою ситуацією на українських ядерних установках в контексті триваючих військових конфліктів та закликав до виведення зс рф.

“Він висловив свою підтримку пропозиції генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергії щодо якнайшвидшого направлення на місце місії, і обидва президенти обговорили умови такої місії”, - зазначається у комюніке.

Президенти також обговорили питання експорту українських зернових, що є необхідним для глобальної продовольчої безпеки. “Вони вітають продовження виконання угоди, яка дозволяє експортувати зерно морем з Одеського порту, і вітають відправлення сьогодні вранці першого гуманітарного судна, зафрахтованого Організацією Об’єднаних Націй, яке транспортуватиме зерно на африканський континент, де потреби є особливо гострими”, - йдеться у повідомленні.

Читайте також: ООН готова підтримати місію МАГАТЕ на Запорізьку АЕС за згодою України та росії

Зазначається, що Франція також продовжує підтримувати зусилля Європи в рамках “маршрутів солідарності” щодо експорту українського зерна автомобільним та річковим транспортом. Вказується, що це дозволило експортувати 2,8 мільйона тонн у липні, і цей темп прискорюється.

Як повідомляв Укрінформ, ЗАЕС є найбільшою атомною станцією в Європі. З 4 березня вона захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції росіяни розміщують військову техніку та боєприпаси, тероризують персонал, обстрілюють прилеглу територію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-