ООН готова підтримати місію МАГАТЕ на Запорізьку АЕС за згодою України та росії

ООН готова підтримати місію МАГАТЕ на Запорізьку АЕС за згодою України та росії

Укрінформ
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш вважає будь-яку атаку на атомну станцію «самовбивчою» і закликав надати міжнародним інспекторам доступ до Запорізької АЕС.

Як передає кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це повідомив журналістам у понеділок речник генсека ООН Стефан Джаррік.

«Генеральний секретар ясно дав зрозуміти в Токіо, що будь-який напад на атомну електростанцію є «самовбивчим», - сказав Джаррік.

Речник генсека також спростував фальшиві наративи російських посадовців, які, не допускаючи місію МАГАТЕ на об’єкт, звинувачують у цьому ООН.

Читайте також: росія проігнорувала вимоги міжнародної спільноти щодо ЗАЕС

«В останні кілька днів неодноразово звучали коментарі різних російських посадовців, які звинувачують Секретаріат ООН у тому, що він або скасував, або заблокував візит місії МАГАТЕ на ЗАЕС», - сказав Джаррік.

Він зазначив, що, по-перше, МАГАТЕ є спеціалізованим агентством, яке діє незалежно, ухвалюючи рішення, що стосуються його компетенції.

По-друге, Секретаріат ООН не має повноважень блокувати або скасовувати будь-яку діяльність МАГАТЕ.

Читайте також: Рада закликає світ застосувати санкції проти атомної галузі рф через ядерний тероризм на ЗАЕС

По-третє, «в тісному контакті з МАГАТЕ, Секретаріат ООН оцінив, що в Україні є потенціал логістики і безпеки», щоб організувати відвідання інспекторами МАГАТЕ Запорізької атомної електростанції з Києва, «якщо обидві країни на це погодяться», додав речник генсека.

Гутерреш відвідав Японію, де виступив у вихідні в Хіросімі з промовою з нагоди 77-х роковин першого у світі ядерного бомбардування.

Читайте також: ЄС та 42 країни закликали росію негайно вивести війська із Запорізької АЕС

Як повідомляв Укрінформ, починаючи з 5 серпня росіяни регулярно обстрілюють територію Запорізької АЕС. Через ворожі ракетні обстріли було пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо сховища відпрацьованого палива ЗАЕС. Відтак вчасне виявлення та реагування в разі погіршення радіаційної обстановки або витоку радіації із контейнерів відпрацьованого ядерного палива наразі неможливе. 6 серпня українська розвідка підтвердила, що російська армія замінувала енергоблоки Запорізької АЕС.

ЗАЕС захоплена військами рф 4 березня. На території станції перебувають 500 російських військових.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-