росія проігнорувала вимоги міжнародної спільноти щодо ЗАЕС

росія проігнорувала вимоги міжнародної спільноти щодо ЗАЕС

Укрінформ
російська сторона досі не відповіла на вимогу глав МЗС Групи семи, а також МАГАТЕ - негайно повернути українській владі повний контроль над Запорізькою атомною електростанцією.

Про це заявила представниця федерального уряду ФРН Крістіане Гоффманн на брифінгу в понеділок, передає кореспондент Укрінформу.

«Наразі про реакцію з москви невідомо», - сказала Гоффманн.

Вона нагадала, що міністри G7, у якій наразі головує Німеччина, вимагали вивести російські війська з території станції та негайно повернути повний контроль над нею її законному суверенному власнику, Україні. Федеральний уряд, додала його представниця, повністю підтримує цю вимогу.

«Зрозуміло, що такі атаки, які там відбуваються, на атомну станцію, означають нову якість у цій війни, вони становлять велику загрозу, якою дуже стурбовані в федеральному уряді. Ми наполегливо закликаємо припинити ці удари та дотримуватися принципів безпеки», - зазначила Гоффманн.

При цьому вона визнала, що можливості вплинути на російське керівництво – це виключно ті, які Берлін і партнери намагаються використовувати від початку війни, а саме санкції, які ЄС запровадив проти російської економіки у небачених раніше масштабах, а також підтримка України, яка триває.

Тиждень тому міністри закордонних справ G7 виступили зі спільною заявою, у якій вимагали, окрім відведення військ з території ЗАЕС також безперешкодного допуску туди та на всі ядерні об’єкти в Україні працівників МАГАТЕ.

12 серпня ЄС та 42 країни також закликали росію негайно вивести свої війська із Запорізької АЕС і всієї території України.

Читайте також: Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки

Як повідомляв Укрінформ, починаючи із 5 серпня росіяни регулярно обстрілюють територію ЗАЕС. Через ворожі ракетні обстріли було пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо сховища відпрацьованого палива ЗАЕС. Відтак вчасне виявлення та реагування в разі погіршення радіаційної обстановки або витоку радіації із контейнерів відпрацьованого ядерного палива наразі неможливе. 6 серпня українська розвідка підтвердила, що російська армія замінувала енергоблоки Запорізької АЕС.

ЗАЕС захоплена військами рф 4 березня. На території станції перебувають 500 російських військових.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-