Стефанішина та єврокомісарка Йоганссон обговорили підтримку українських біженців у ЄС

Стефанішина та єврокомісарка Йоганссон обговорили підтримку українських біженців у ЄС

Укрінформ
Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина зустрілася з комісаркою ЄС із питань внутрішніх справ Йлвою Йоганссон.

Як передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу українського уряду, вони обговорили шляхи покращення координації щодо забезпечення прав українців, які отримали тимчасовий захист у ЄС, першочергові потреби у відновленні деокупованих та постраждалих регіонів і доступ до освіти у контексті початку нового навчального року.

«Хочу висловити особливу вдячність Євросоюзу за швидке реагування на потреби мільйонів українців, які були змушені тікати від російського вторгнення», – заявила Стефанішина, зазначивши, що ситуація з безпекою залишатиметься складною через постійні ракетні обстріли українських міст.

Йоганссон підкреслила, що після початку повномасштабної збройної агресії росії проти України Євросоюз активував Директиву про тимчасовий захист – вперше у своїй історії.

Читайте також: З Євросоюзу до України вже повернулись три мільйони осіб - єврокомісарка

Як зазначається, учасники зустрічі погодилися щодо необхідності скоординованого підходу та комунікації задля підтримки тих українських громадян, які планують залишатись у ЄС, та тих, хто хоче повернутися додому. Зокрема, Єврокомісарка відзначила важливість у разі повернення людини додому зняття її з реєстрації як особи, що має тимчасовий захист, наголосивши на можливості поновлення реєстрації за необхідності. Це дозволить Єврокомісії краще координувати надання допомоги українцям в країнах ЄС.

Окремо Стефанішина та Йоганссон обговорили плани відбудови України, зокрема, відзначивши значний потенціал ініціативи з патронажу країн ЄС щодо відновлення окремих регіонів України.

«На всіх територіях, де йдуть бойові дії, росія використовує один і той самий сценарій – мінування території, знищення інфраструктури для постачання електроенергії, газу та води. Сьогодні нам необхідно якнайшвидше створити умови, які б дозволили людям, які цього прагнуть, повернутись додому. Зокрема, ми фіналізували план першочергового відновлення, який включає відбудову критично необхідної інфраструктури для підготовки до зимового періоду», – сказала Стефанішина.

Читайте також: До збору коштів через United24 на підтримку України долучилися 110 країн

Віцепремʼєр-міністр також поінформувала про відкриття Центрів допомоги врятованим в Україні, де внутрішньо переміщені особи можуть отримати комплексну підтримку.

«Перший такий центр вже було відкрито у Запоріжжі, куди прибувало найбільше постраждалих з Маріуполя та південних областей України. Наразі ми працюємо над відкриттям наступних Центрів у Львові, Києві, Харкові та Одесі. Тут люди зможуть отримати безкоштовну правову, психологічну або медичну підтримку», – зазначила вона.

Як повідомлялося, європейська комісарка із питань внутрішніх справ Йлва Йоганссон прибула до Києва, аби обговорити з представниками українського уряду практичне виконання Директиви про тимчасовий захист, кроки на шляху до вступу до ЄС і непохитну підтримку Євросоюзом України та її народу.

Фото: Твіттер Ольги Стефанішиної

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-