ОБСЄ буде присутньою в Україні і без російської згоди – Рау

ОБСЄ буде присутньою в Україні і без російської згоди – Рау

Укрінформ
Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) запускає велику програму для України з метою її підтримки у подоланні пов’язаних із війною викликів. Ця програма втілюватиметься й без згоди рф як держави-учасниці організації, де діє принцип консенсусу.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау заявив під час спільної з генсеком ОБСЄ та главою МЗС України пресконференції у вівторок у Києві.

"Як чинний голова ОБСЄ разом із генеральною секретаркою ОБСЄ ми запевнили міністра Кулебу, що ОБСЄ продовжуватиме надавати допомогу Україні на шляху до забезпечення миру та стабільності за будь-яких обставин. Сьогодні я маю можливість оголосити, що ми запускаємо велику та амбітну програму для України. Вона ґрунтується на довірчому партнерстві, а також на чималому досвіді, який ми отримали за останніх 28 років співпраці", - зазначив Рау.

За його словами, ОБСЄ рішуче налаштована залишатися в Україні та "надавати підтримку Україні на шляху до подолання величезної кількості викликів, а також у післявоєнному відновленні".

Читайте також: Кулеба та Рау обговорили продовження співробітництва між Україною та ОБСЄ

Чинний голова ОБСЄ зазначив, що оскільки Україна зараз "перебуває у стані війні з іншою країною-учасницею ОБСЄ", то це унеможливлює отримання російської згоди, яка необхідна для досягнення консенсусу в ОБСЄ, у питанні втілення різних заходів Організації на території України. Між тим Рау вказав, що "ОБСЄ має різні механізми, які дозволяють уникати чи скоріше обходити принцип консенсус". Зокрема, прикладом цього є запуск країнами-учасницями ОБСЄ так званого "московського механізму" з метою розслідування російських воєнних злочинів в Україні.

"Буду абсолютно відвертим, наша присутність в Україні зараз триватиме без російської підтримки, російського консенсусу чи згоди. І це означає, що ми мали змінити юридичні та фінансові механізми втілення нашої діяльності", - заявив Рау.

Він додав, що присутність та діяльність ОБСЄ у Києві буде відбуватися за позабюджетні ресурси. "І це те щодо чого генсек ОБСЄ вже ухвалила рішення", - додав чинний голова ОБСЄ.

Читайте також: ОБСЄ: Дії росії в Україні можна прирівняти до воєнних злочинів

Присутня на пресконференції генсек ОБСЄ Гельґа Шмід додала, що нова програма ОБСЄ для України "передбачає надання допомоги органам влади та суспільству". "Ми маємо відреагувати на підвищення ризиків для цивільного населення внаслідок війни за рахунок протидії різноманітним збройним діям, розмінуванню чи нейтралізації впливу війни на жінок та дітей, зокрема, у протидії незаконному переміщенню людей та сексуальному насильству", - заявила вона.

Як відомо, раніше через блокуючу позицію рф в ОБСЄ не вдалося досягти консенсусу щодо продовження мандату Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні та офісу Координатора проєктів ОБСЄ в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-