Рада має ухвалити закон про медіа восени - депутатка

Рада має ухвалити закон про медіа восени - депутатка

Укрінформ
Верховна Рада має ухвалити закон про медіа у двох читаннях восени.

Про це заявила заступниця голови Комітету Верховно Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук під час круглого столу в Укрінформі.

"Я переконана, що восени ми приймемо закон у двох читаннях. Якщо ми говоримо про дедлайни в цілому, то 1 грудня цей закон має бути підписаний Президентом України. Після цього відбудеться перевірка на виконання нами 7 пунктів від ЄС", - сказала Кравчук.

Вона зауважила, що якнайшвидше ухвалення цього акта є прямою відповідальністю депутатів, оскільки ухвалення закону про медіа є однією з вимог ЄС у контексті початку переговорів щодо членства.

За словами парламентарки, наразі обговорюється, як саме зміни до закону будуть імплементовані. Водночас вона запевнила, що ці зміни "врахують Директиви Європейського Союзу на 100%", зокрема додаткові вимоги стосовно інклюзії - для кращого медійного споживання людьми з інвалідністю, а також директиви щодо реклами.

Депутатка додала, що закон містить розділ, який стосується агресії рф та захисту інформаційного простору України.

Читайте також: Рада зробила крок до перенесення функцій з адміністрування домену GOV.UA

"Захист інформаційного простору прописаний Конституцією України та є обов'язком кожного громадянина", - наголосила вона.

Експерти зазначають, що закон про медіа мав один із найвищих показників відповідності серед євроінтеграційних законів: редакція першого читання від 2020 року відповідала європейським вимогам на 85% і була схвалена представництвом ЄС, дипломатичними представництв Швеції, Канади та інших країн.

За словами голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микити Потураєва, такі результати стали можливими завдяки співпраці багатьох українських спеціалістів у галузі медіа, а також за сприяння гендиректора Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інфтеграції Наталії Форсюк, голови Офісу Ради Європи в Україні, які вдосконалювали цей текст відповідно до європейських директив.

Як повідомлялося, ухвалення законодавства про медіа, яке враховує вимоги Директиви № 1808/2018/ЄС, упорядковує українське законодавство відповідно до рекомендацій експертів Ради Європи та наближає його до правової бази Євросоюзу, є одним із зобов’язань України в межах Угоди про асоціацію з ЄС.

23 червня глави держав та урядів Європейського Союзу ухвалили рішення щодо надання Україні статусу країни-кандидата на входження до ЄС. Цей статус наданий без умов, проте має бути виконано низку рекомендацій Єврокомісії.

Законопроєкт № 2693-д «Про медіа» зареєстрували у Верховній Раді 27 грудня 2019 року, у травні 2020 року парламент відправив його на повторне перше читання. Новий акт має стати комплексним документом, що прийде на зміну кільком медійним законам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-