Латвія приєдналася до справи України проти росії у Міжнародному суді ООН

Латвія приєдналася до справи України проти росії у Міжнародному суді ООН

Укрінформ
Латвія подала до Секретаріату Міжнародного суду ООН заяву про вступ у справу України проти російської федерації щодо звинувачень у геноциді.

Про це повідомила у Фейсбуці суддя ЄСПЛ від України Ганна Юдківська, передає Укрінформ.

“Латвія подала до Секретаріату Міжнародного суду ООН заяву про вступ у справу щодо звинувачень у геноциді за Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього (Україна проти російської федерації)”, - написала Юдківська.

За словами судді, за статтею 63 статуту Міжнародного суду ООН, коли йдеться про тлумачення конвенції, учасниками якої є інші держави, ніж ті, що беруть участь у справі, кожна з цих держав має право вступити в процес. У цьому випадку тлумачення, надане рішенням Суду, буде так само обов’язковим для них.

Читайте також: Австрійським прокурорам дозволили розслідувати воєнні злочини рф в Україні

Уряд Латвії зазначив, що «[як]учасниця Конвенції про геноцид, Латвія має прямий інтерес у тлумаченні, яке може бути включене до цієї угоди в рішенні Суду під час розгляду». Також було зазначено, що Латвія бажає подавати свої пояснення щодо тлумачення конвенції як по суті, так і щодо юрисдикції, зазначила Юдківська.

Читайте також: Перші справи про воєнні злочини рф в Україні можуть розглянути у Гаазі вже взимку – Bloomberg

Наразі урядам України та рф запропоновано надати письмові зауваження щодо заяви Латвії (стаття 83 статуту).

Як повідомляв Укрінформ, 16 березня Міжнародний суд ООН зобов’язав рф негайно припинити вторгнення в Україну, метою якого кремль назвав припинення нібито «геноциду» в Луганській та Донецькій областях. Водночас росія заявила, що не виконуватиме рішення суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-