В ООН запевнили, що коментар «неназваного джерела» про обстріл Одеси не відображає її позицію

В ООН запевнили, що коментар «неназваного джерела» про обстріл Одеси не відображає її позицію

Укрінформ
В ООН запевнили Міністерство закордонних справ України, що неофіційний коментар «неназваного джерела» для The New York Times не відображає позицію організації щодо ракетного обстрілу порту Одеси.

Про це написав речник МЗС України Олег Ніколенко у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Речник міністерства зауважив, що вчора The New York Times опублікувала провокативну новину, українські ЗМІ її передрукували.

«Нібито неназване джерело в ООН стверджує, що ракетним ударом по порту Одеси рф технічно не порушила зернову угоду, підписану в Стамбулі. Мовляв, росія не обіцяла не обстрілювати ті частини українських портів, які напряму не задіяні в експорті зерна. М‘яко кажучи, нас така позиція здивувала», - поінформував він.

Ніколенко зазначив, що, по-перше, твердження джерела дисонує із заявою генерального секретаря Антоніу Гутерріша, який беззастережно засудив обстріл порту; по-друге, одностайною була і міжнародна спільнота, яка чітко вказала на порушення росією своїх зобов‘язань в рамках забезпечення безпечного функціонування портової інфраструктури для експорту зернових.

«Ми одразу звернулися до керівництва ООН за роз‘ясненнями. Сьогодні ми отримали запевнення, що неофіційний коментар «неназваного джерела» для The New York Times не відображає позицію ООН. Лише заява генсекретаря Гутерріша відображає позицію організації», - уточнив Ніколенко.

«От і біда з цими неназваними джерелами: запустили провокативний наратив, а відповідальності жодної. Це було зроблено зумисно або незумисно - питання відкрите», - додав дипломат.

Читайте також: В МЗС Франції закликали росію поважати підписану з ООН угоду

Як повідомляв Укрінформ, 23 липня ворог атакував Одеський морський торговий порт крилатими ракетами типу «Калібр». Дві ракети збито силами протиповітряної оборони, ще дві влучили в об'єкти інфраструктури порту. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш засудив ракетний обстріл Одеського порту. Посол США в Україні Бріджит Брінк назвала ракетний удар по порту міста Одеси менш як за добу після підписання угоди про вивезення зерна "неприпустимим" і закликала притягнути росію до відповідальності.

Читайте також: міноборони рф бреше, що в Одесі знищили український військовий корабель та склад ракет «Harpoon»

У Стамбулі за результатами чотиристоронньої зустрічі України, Туреччини, ООН та росії 22 липня була підписана угода, за якою здійснюватиметься вивезення зерна та іншого продовольства з портів України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-