Україна готова брати активну участь у дискусіях щодо майбутнього ЄС - Стефанішина

Україна готова брати активну участь у дискусіях щодо майбутнього ЄС - Стефанішина

Укрінформ
Під час головування Чехії у Раді Європейського Союзу Україна готова брати активну участь у дискусіях щодо майбутнього ЄС та спільно працювати над відновленням мирної і процвітаючої Європи.

На цьому наголосила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина на презентації пріоритетів чеського головування за участю міністрів країн ЄС у європейських справах, повідомляє Укрінформ із посиланням на Євроінтеграційний портал.

Стефанішина наголосила, що з 2014 року Україна залишається надійним партнером Євросоюзу в усіх питаннях, зокрема щодо безперебійного постачання газу та продовольства навіть в умовах повномасштабної війни.

«Під час війни європейські лідери ухвалили стратегічно і геополітично важливе рішення, надавши Україні статус кандидата в ЄС. Це не тільки посилить Україну, об’єднує суспільство, а й посилить Європейський Союз. Ми очікуємо на подальші кроки щодо переговорів з розширення, що має неймовірний мобілізуючий ефект для збереження динаміки реформ під час війни», – сказала вона.

Читайте також: Підтримка України є пріоритетом головування Чехії в Раді ЄС – Фіала

Урядовець розповіла про труднощі, з якими стикається український бізнес, що опинився під ракетними обстрілами та у морській блокаді, а також важливість допомоги з боку ЄС, зокрема пропозицій Єврокомісії щодо забезпечення «шляхів солідарності» для експорту агропромислової продукції.

Водночас вона наголосила на критично важливій ролі Євросоюзу та реформ у відновленні й відбудові України.

«Розраховуємо, що під час Чеського головування разом із Єврокомісією ми сформулюємо чітку мапу фінансової підтримки щодо реконструкції України, яка буде пов'язана з процесом реформ та нашим рухом до членства в ЄС. Звісно, ми також розраховуємо на отримання коштів від російських репарацій», – сказала Стефанішина, закликавши учасників підтримати ініціативу України про створення Спеціального трибуналу щодо злочинів агресії росії проти України.

Віцепрем'єр-міністр також звернулася до країн ЄС із закликом підтримати плани термінової реконструкції українських регіонів, що постраждали від війни, огляду на підготовку до зимового періоду та в умовах енергетичного шантажу росії.

Читайте також: Україна вже працює над реформами: Стефанішина зустрілась з послами країн G7

«Ми вдячні нашим чеським друзям за визначення серед основних їхніх пріоритетів головування питання відновлення і зміцнення України та продовження і поглиблення санкцій проти росії. Терористичні атаки росії мають дістати потужну відповідь. Свободи та цінності ЄС більше не можна сприймати як належне. Ми повинні працювати разом та відстояти наше спільне процвітаюче європейське майбутнє»», – наголосила Стефанішина.

Як повідомляв Укрінформ, 30 червня у Мадриді відбулася церемонія передачі головування у Раді Європейського Союзу від президента Франції Еммануеля Макрона прем’єр-міністрові Чехії Петру Фіалі.

Очільник чеського уряду заявив, що ключовими завданнями майбутнього головування ЧР у ЄС буде протидія вторгненню рф в Україну та подолання наслідків війни.

Фото: eu-ua.kmu.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-