У Раді визначили чотири найважливіші компоненти для подальшої євроінтеграції України

У Раді визначили чотири найважливіші компоненти для подальшої євроінтеграції України

Укрінформ
Україна має забезпечити реалізацію чотирьох компонентів для організації подальшого руху до членства в Європейський Союз – зберегти взаємодію всіх гілок влади і громадянського суспільства, координувати зусилля, посилити інституційну спроможність та мати політичну волю до реалізації складних рішень.

Про це розповіла голова Комітету ВРУ з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе у ході відкритої дискусії “Статус кандидата на членство в ЄС: як нам використати історичний шанс?”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Мені видається, що є чотири основні компоненти, які для нас зараз принципово важливі для того, щоб не втратити ось цю абсолютно неймовірну динаміку, яка відбувається на тлі найбільшої трагедії не тільки України, але і світу з часів Другої світової війни – на тлі брутальної війни російської федерації проти України і проти вільного світу. Ці чотири компоненти полягають у тому, що ми вже зуміли продемонструвати під час посиленої спільної роботи над отриманням кандидатського статусу», - сказала Климпуш-Цинцадзе.

За її словами, для подальшої євроінтеграції потрібна спільна робота і постійна взаємодія, а також діалог усіх гілок влади й громадянського суспільства.

Читайте також: Зеленський про вступ до ЄС: Наша мета - найшвидше з усіх виконати політичну частину роботи

Парламентарка наголосила, що має бути забезпечена належна координація зусиль між усіма гілками влади.

Третім важливим складником Климпуш-Цинцадзе назвала реальну, а не декларовану, політичну волю на подекуди складні рішення.

Вона також акцентувала на необхідності забезпечення інституційної спроможності для гармонізації українського законодавства з європейським, а саме - залучення фахівців і надання їм відповідних повноважень.

«Нам треба визнати: на сьогодні у нас немає ефективного інституційного механізму впровадження законодавства ЄС в українське законодавство. Визнаючи цю проблему, ми маємо перейти до напрацювання того, як ми маємо рухатися далі і з боку уряду, і з боку парламенту. На даний момент, попри те, що багато нам що вдалося, багато ми вже зробили, багато досягнень, ми кульгаємо з точки зору того, як організований цей процес», - пояснила Климпуш-Цинцадзе.

Читайте також: Вступ України до ЄС: Зеленський, Стефанчук і Шмигаль у Раді підписали спільну заяву

За її словами, потрібно визначити пріоритетні завдання для руху в ЄС з точки зори їх поділу на найбільш пріоритетні, а також такі, що мають бути виконані в середній і дальній перспективі.

Як повідомлялося, глави держав та урядів Європейського Союзу 23 червня ухвалили рішення про надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС.

Президент Володимир Зеленський запевнив, що попри розв’язану росією війну Україна продовжить втілювати законодавство, норми та правила Європейського Союзу, а Кабінет Міністрів розробить відповідну дорожню карту для виконання вимог вступу в ЄС.

Голова ВР Руслан Стефанчук заявив, що парламенту треба буде ухвалити близько сотні євроінтеграційних законів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-